Ekološka mašina za pranje veša

U potrazi za rešenjem za sve teže probleme zaštite životne sredine, u Velikoj Britaniji iduće godine na tržište bi mogla da bude izbačena mašina za pranje veša koja po ciklusu koristi samo čašu vode.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

11:00

Default images

Kako navode u firmi "Ziros", koju je Univerzitet u Lidsu zadužio da komercijalizuje tu tehnologiju, nove mašine koristiće manje od 2 odsto vode i energije koju inače koriste tradicionalne veš mašine.

Pošto se za odstranjivanje prljavštine i fleka koriste plastične komponente, veš ostaje suv čime se ostvaruje ušteda električne energije jer ga nije potrebno sušiti, ističu u "Zirosu".

Cena novih kućnih aparata neće se mnogo razlikovati od cene tradicionalnih veš mašina.

U poslednjih 15 godina u Velikoj Britaniji upotreba mašina za pranje veša porasla je za 23 odsto. Jedno britansko domaćinstvo u proseku troši 21 litru vode po ciklusu pranja, što čini 13 odsto njegove dnevne potrošnje, ističu u nevladinoj organizaciji "Votervajz" koja se bori za smanjenje rasipanja vode u Britaniji, prenose agencije.

Tradicionalna mašina koristi oko 35 litara vode po kilogramu veša, ne računajući potrošnju struje koja je potrebna za zagrevanje vode i sušenje opranog rublja.

U Velikoj Britaniji godišnje se proda preko dva miliona mašina za pranje veša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: