Nedovoljna ulaganja u istraživanja

Život

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

17:47

Default images

Zemlje centralne Evrope i centralne Azije zaostaju za većim delom razvijenog sveta po ulaganju u istraživanje i razvoj, navodi se u izveštaju Svetske banke.

Istražvanje je potvrdilo da će dodatna javna sredstva za podsticanje inovacija biti neiskorišćena, ako se ne poboljša ekonomska motivacija, unapredi informatička infrastruktura i ne sprovedu reforme u obrazovanju.

"Pretvaranje istraživanja i razvoja u tržišni uspeh od ključnog je značaja za podsticanje održivog i dugoročnog privrednog rasta", ocenio je potpredsednik Svetske banke za region Evrope i centralne Azije Šigeo Kacu, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Prošecna potrošnja na istraživanje i razvoj u zemljama centralne Evrope i centralne Azije, prema istrazivanju Svetske banke, trenutno iznosi jedan odsto društvenog proizvoda, dok je u Evropskoj uniji tri odsto.

Nepovoljno je i to što je u tim zemljama oko dve trećine ulaganja u istraživanje finansirano iz javnog sektora, dok u zapadnoj Evropi 65 do 70 odsto tih troškova pokriva privatni sektor.

U izveštaju Svetske banke data je lista 25 zemalja centralne Evrope i centralne Azije koje su rangirane na osnovu mogućnosti da efikasno investiraju u inovacije.

Ma toj listi, na kojoj se Srbija i Crna Gora nalazi na 17 mestu, na prvom mestu je Estonija, a slede Slovenija, Litvanija, Mađarska i Češka, dok je Tadžikistan na posleđem, a Albanija na pretposlednjem mestu.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: