Tu se rađa smrt: Odavde je došla Irma i svi razorni uragani VIDEO

Uragani koji su opustošili Karibe i obalu Amerike dolaze sa istog mesta.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

08:10

Tu se rađa smrt: Odavde je došla Irma i svi razorni uragani VIDEO
Foto: Getty

Većina uragana koji su u zadnje vreme pogodili Ameriku nastali su na istom mestu – reč je o lokaciji blizu obale Zapadne Afrike, blizu Zelenortskih ostrva.

Na tačno tom delu, koji je istaknut i u video-snimku, dolazi do “sudara” dve potpuno različite pojave – vrućih suvih vetrova koji dolaze iz Sahare i hladnijih i vlažnijih vetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu.

Ovi neverovatno snažni vetrovi poznati su i kao afrički istočnjački mlaznjaci i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike.

Za razliku od vremena u Americi, koje se menja od zapada prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu. Ovi vetrovi se zapravo stvaraju kroz celu godinu, a upravo u septembru postaju najjači, gotovo smrtonosni.

Ti vetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog vazduha iznad Atlantika. Taj natprosečno topao i vlažan vazduh stvara oluje i neverovatno brze vetrove koji se retko mogu videti. Kad vetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat, on postaje uragan prve kategorije.

Ukoliko su uslovi dobri, vetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji.

Većina ovih uragana se "razbije" iznad Kariba ili ostrva po američkoj istočnoj obali, odnosno tu završavaju.

Neki od njih pređu Meksiko i završe na Pacifiku, što se recimo i dogodilo 2014. godine kada je uragan Izel pogodio Havaje.

U svakom slučaju, uragani koji su doneli neverovatne kiše došli su iz dela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: