Život

Sreda, 15.11.2017.

21:15

Naučnici veruju da su pronašli Budine posmrtne ostatke

Prema legendi, kad je Sidarta Gautama, poznatiji kao Buda, umro pre 2.600 godina, njegovo telo je kremirano, a ostaci su podeljeni među osam kraljevskih porodica.

Izvor: newser

Naučnici veruju da su pronašli Budine posmrtne ostatke
Foto: Thinkstock

Na kraju su se izgubili i rasuli u različitim delovima sveta. Međutim, sada naučnici okruga Đinčuan u Kini kažu da su pronašli kutiju sa hiljadama delića njegovih kremiranih ostataka, uključujući zube i kosti. U kutiji je pronađena poruka dvojice monaha koji su dvadeset godina prikupljali sve Sidartine ostatke.

Junđjan i Džiming navodno su zakopali kutiju pre više od 1.000 godina, u junu 1013. sa opisom kako su ih sahranili u dvorani hrama Mandžusri.

Takođe su pronađeni delovi građevine za koju arheolozi smatraju da su pripadali upravo tom hramu, kao i 260 statua Bude, nekolicine bogova i ljudi koji su tražili prosvetljenje.

Naučnici su do otkrića došli još 2012. ali je rad preveden na engleski i predstavljen svetu tek ove godine.

Naučnici ne znaju da li su statue zakopane u isto vreme kada i kutija. Oni, takođe, nisu sigurni da li je reč o autentičnim ostacima Bude, budući da su širom Kine više puta pronađene kutije sa pepelom i ostacima tela za koje se tvrdilo da su pripadali tom svetom čoveku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: