Da li je evolucija zaustavljena?

Uprkos modernom načinu života, teškim poslovima i strogim dijetama koje imaju veliki uticaj na prirodnu selekciju u borbi na život i smrt, najnovije istraživanje je dokazalo da ljudi i dalje evoluiraju.

Izvor: B92

Petak, 06.02.2015.

13:30

Default images

Opadanje stope smrtnosti i povećanje broja članova porodice zapadnog sveta od početka industrijske revolucije pre 250 godina nije sprečilo Darvinovu evoluciju da vrši svoj efekat na ljudske gene, izjavili su naučnici.

Istraživači su analizirali crkvene podatke broja rođenih, umrlih i sklopljenih brakova u sedam parohija u Finskoj od početka 18. veka i zaključili su da se evolucija još dešava uprkos dramatičnim kulturnim promenama.

“Mi se i dalje razvijamo. Sve dok neki pojedinci imaju više, a neki manje dece, postoji potencijal za evoluciju”, izjavila je Elizabet Bolund sa Univerziteta Upsala u Švedskoj.

“Dokle god postoji varijacija u populaciji, što se reprodukcije tiče, postojaće i razlika u reproduktivnom uspehu, što znači da će uvek postojati nešto na čemu prirodna selekcija treba da radi”, dodala je dr Bolund.

Neki naučnici su verovali da je ljudska evolucija prekinuta zbog uticaja poljoprivrede, moderne nauke i tehnologije na procese prirodne selekcije, ali se to ipak dokazalo kao netačno.

Foto: j0sh (www.pixael.com) /

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: