SAD dobijaju prvi muzej ropstva

Episkopalci Rod Ajlenda planiraju otvaranje jedinog muzeja u SAD posvećenog transatlantskoj trgovini robljem, a fokus muzeja biće, kako piše AP, na ulozi crkve u istoriji ropstva u severnim državama SAD.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

15:30

Default images

Muzej bi trebalo da bude otvoren u Katedrali svetog Jovana, sada zatvorenoj crkvi gde su se nekada robovi okupljali na bogosluženju. Rod Ajlend bio je početna tačka za prevoz robova po SAD.

Biskup Nikolas Kinsli rekao je da ulozi crkve u ropstvu, a naročito u severnim delovima SAD, nije posvećeno dovoljno pažnje i da dijaceza sada radi sa potomcima porodica koje su bile u tom bisnizu i Braun univerzitetom na postavci.

Plan je da to bude "obrazovni muzej" i deo većeg projekta koji će pokazati kako su ljudi iskoristili bolnu istoriju kako bi prevazišli razlike.

Istoričari ukazuju da je Sever ekonomski procvetao zahvaljujući ropstvu, a episkopalna crkva bila je institucionalno duboko u ropstvu i zgrtala je ozbiljne pare od trgovine robovima.

Više muzeja u SAD dotaklo se teme ropstva ali nijedan nije posvećen isključivo toj temi. Muzej Vitni plantaže koji se idućeg meseca otvara u Luizijani fokusiran je na istoriju plantaža i ropstvu na Jugu.

Kada je o svetu reč, Međunarodni muzej ropstva otvoren je 2007. u Liverpulu.

AZRainman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: