I kapuera pod zaštitom UNESCO-a

Kapuera, borilačka veština koja kombinuje akrobatski ples, nastala među afričkim robovima u 17. veku, u kolonijalnom Brazilu, uvrštena je na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

21:35

Default images

Foto: morenomtl/www.freeimages.com

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu izjavio je da će ovaj specijalni status pomoći Brazilu da sačuva tradiciju Kapuere.

Fizički veoma zahtevna, kapuera se izvodi kao ples, podržan tipičnom kapuera muzikom i pesmama koje određuju tempo igre.

"Kapuera je jedan od najznačajnijih simbola brazilskog identiteta i prisutna je na celoj teritoriji države, a praktikuje se u još 160 zemalja", izjavilo je brazilsko ministarstvo kulture.

Sve do 1937. kapuera je bila zabranjena u Brazilu. Od tada, kapuera se brzo širila i danas je praktikuje hiljade ljudi svih uzrasta i oba pola. Za neke je ona hobi, za druge stil života.

Brazil sada ima pet kulturnih umetničkih formi pod zaštitom Uneska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: