Cveta bašta u boci zatvorenoj pre 50 godina

Godine 1961, Dejvid Latimer (80), baštovan iz Velike Britanije, došao je na ideju da posadi biljku u zatvorenoj boci kako bi video kako će biljka reagovati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

21:43

Default images

Pedeset tri godine kasnije, biljka je i dalje živa i u punoj formi, zahvaljujući sopstvenom ekosistemu.

Latimer je na Uskrs 1961. posejao seme u boci od 38 litara. Samo je dva puta zalio svoju biljku - u vreme sađenja i 1972. godine pre nego što je zapečatio pampur.

Od tada, biljka se razvija sama od sebe, objasnio je ovaj zaljubljenik u baštovantsvo. Jedino što čini je da redovno okrene bokal kako bi biljka ravnomerno bila izložena suncu.

"To je jedino što činim za njeno održavanje. Nikada je nisam kresao. Samostalno se razvija unutar boce", izjavio je za Dejli mejl, dodajući da je tokom godina biljka stvorila vlastiti ekostistem.

Naime, u boci voda funckoniše u zatvorenom cirkulacionom krugu.

Koren apsorbuje vodu koju biljka potom, kroz proces fotosinteze, ispušta u bocu. Ambijentalna vlaga stvara kapljice koje teku niz zidove bokala da bi ponovo bile apsorbovane korenom. Sunčeva svetlosti omogućava biljci da obavlja fotosintezu, koja je neophodna u proizvodnji energije. Hranljive materije, biljka crpi iz otpalog lišća koje truli na dnu boce.

Latimerova bašta je čak inspirisala Američku svemirsku agenciju (NASA) za njen projekat bašti u svemiru.

"Biljke pročišćavaju vazduh upijajući tvari koje ga zagađuju. Zahvaljujući njima, svemirska stanica bi mogla da na izvesnom nivou postane autonomna", naveo je predstavnik NASA.

Svi oni koji bi da pokušaju da sami naprave baštu u boci treba samo da imaju veliku posudu, malo zemlje ili komposta i naravno seme.

Nakon toga, dovoljno je sipati decilitar i po vode i hermetički zatvoriti bocu, a priroda će se postarati za ostalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: