Let muve kakav do sada niste videli

Istraživači novog rada objavljenog u magazinu „PLOS Biology“ objavili su 3D video koji nam dozvoljava da uronimo u fizionomiju muve i vidimo njene mehanizme leta u akciji, piše Vice.

Izvor: Vice

Sreda, 26.03.2014.

15:50

Default images

Istraživači su uz pomoć X-zraka otkrili koliko svaki mišić i zglobni mehanizmi na telu male muve rade kako bi joj dozvolili da zuji unaokolo sa iritirajućim okretima i promenama putanje.

Različiti mišići obeleženi su posebnim bojama u videu, koji je dodatno usporen, kako bi bili naglašeni svi detalji leta.

„Mrdanje krila muve je 50 puta brže od treptaja oka ljudi i kontrolišu ga brojni mali mišići za upravljanje – od kojih su neki tanki poput vlasi kose“, napisali su autori studije.

Ovo dodatno naglašava težinu zadatka da se ovakva vrsta pokreta zabeleži kao i značaj ovog videa.

Naravno, tehnika X-zraka, koja je korišćena, znatno je kompleksnija od one koju smo navikli da viđamo u bolnicama. Zapravo, sav rad morao je da bude izveden korišćenjem akceleratora čestica sa instituta Pol Šerer u Švajcarskoj.

Ova tehnologija beleži poprečni presek žive muve u letu u mikrometarskoj rezoluciji, a dobijeni preseci su potom kombinovani sa dinamičkim modelom.

Pošto su istraživači želeli da vide kako muva skreće u letu, oni su je vrteli naokolo tako što su je povezali sa gramofonom i rotirali.

Kada su počele da se vrte, muve su instinktivno pokušale da lete u suprotnom smeru, što je istraživačima dalo prilku da istraže i njene mehanizme upravljanja.

„Otkrili smo da muve poseduju mehanizam koji je sličan diferencijalu kod automobila – dok je snaga koja se isporučuje krilima konstantna, muva ‘koči’ na jednoj strani preusmeravajući višak snage u mišić za upravljanje koji je specijalizovan da apsorbuje mehaničku energiju“, objasnio je Grejem Tejlor, istraživač sa Univerziteta Oksford, u izjavi.

Ovo istraživanje moglo bi da inspiriše mikrovazdušna vozila poput mikrodronova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: