Gde su nestale ženske obline?

Bila su vremena kada su debeljuce imale primat lepog ženskog tela. A kakve mere danas ima idealna žena?

Autor: Sašo Stojanov
Izvor: Intimate Medicine

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2009.

20:00

Default images

Sve ima svoju istoriju

Norme lepote, koje su određivale željen oblik ženskih tela tokom istorije su se. Idealni oblici ženskih tela su naime podvrgnuti raznim promenama.

R Coward kaže da je "estetski pol" podređen pol, jer je lepota jedan od onih praznih pojmova što ih značenjem puni samo određeno društvo u određenom trenutku istorije.

"Ako se žena u društvu smatra lepom, tada smo sigurni da svojim telom izražava vrednosti koje trenutno nadahnjuju seksualno ponašanje žena". (Coward, 1989).

Ideal lepote u renesansi

Naglašavanje izgleda žene u društvu po Cowardovim rečima postaje odlučujući način na koji društvo nadzire seksualnost žena. U renesansi je idealno žensko telo moralo biti "puno" i dobro građeno. Sa viktorijanskim razdobljem ideal okruglog tela promenio se u telo koje je građeno u obliku peščanog sata, čemu je pomoglo nošenje korseta. 1920. godina bila je godina daskastog, nedoraslog, pubertetskog izgleda kojime se oduševljavala i modna marka Chanel.

Dolazak "Twiggy" izgleda

Norme su još u 50-im godinama 20. veka diktirale pune oblike tela, iako se već u 60-im godinama dogodio preobrat s Twiggy izgledom – izgledom, koji je odredio vitko telo (Macdonald, 1995).

Autorka R. Coward kaže da se od 60-ih godina 20. veka, kada je ključan bio izgled Twiggy, u pisanju i pričama o modi i lepoti može zapaziti sklonost idealizovanju ženskog tela bez masnih jastučića. Teško dostižni ideali

"Potpuno" žensko telo je tako visoko između 162 i 170 cm, dugonogo, osunčano i živahno, pre svega bez grama suvišne masnoće. Ideal vitkog tela se održao sve od tada. Normativna slika ženskog tela u današnjem zapadnom društvu je naime vitko, čvrsto telo, bez "suvišnih i mlohavih masnoća", oblikovano brojnim vežbama i podvrgnuto raznim dijetama i estetskim zahvatima. Takvo telo je disciplinovano i podvrgnuto samokontroli.

Uticaj kozmetičke industrije na "normalno" stanje

Žena je danas fokusirana na preoblikovanje svog tela pre svega kroz zahtevnu praksu popraćenu disciplinom, kao što su šminkanje, dijete i moda, koji normaliziraju žensko telo. Žene više nego muškarci svoju pažnju usmeravaju u brigu o svom izgledu, što ide ruku pod ruku sa činjenicom da živimo u narcisoidnoj i vizuelno usmerenoj kulturi.

Kozmetički oglasi tako ženama zapravo poručuju da su njihova tela manjkava. Osim toga, svakodnevo se vrti mnoštvo oglasa koji reprezentuju savršeno žensko telo i mogu uzrokovati sumnju da žena nije postigla željeni izgled.

Kako se čini, u režimu koji propisuje heteroseksualnost, žene moraju od sebe napraviti objekte i plen za muškarce. Rečeno drugačije, radi se o pretpostavci da su muškarci dominantan spol, a žene prestižni pol, i zato se među muškarcima odvija konkurentska borba.

Osetite svoje telo!

Treniranje svog tela postala je visoko cenjena aktivnost. Mišići nisu više povezani s nižim statusom, neinteligencijom, životinjskim i bezosećajnim kao što su nekad bili. Čvrsto i oblikovano telo postalo je način pravilnog ponašanja. To znači da se neko brine za sebe i pred drugima se predstavlja kao neko tko je sposoban da oblikuje svoj život.

Više o sličnim temama možete saznati na internet sajtu Intimate Medicine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: