Zemlja: najveća solarna oluja do sada

Zemljino magnetsko polje pogodiće najjača solarna oluja u poslednjih šest godina što bi moglo da utiče na elektromreže, satelite i avionske linije, objavio je Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

11:00

Default images

Geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljinog magnetskog polja, a uzrokuju je Sunčeve aktivnosti.

'Veliki komad Sunčeve atmosfere odbačen je prema Zemlji. Energetske sunčeve čestice kreću se brzinom od 2.000 kilometara u sekundi, što je pet puta brže od njihove normalne brzine. Kad nas oluja pogodi, to će izgledati kao da je razjareni ovan nasrnuo na Zemljino magnetsko polje. Ta silna energija uzrokuje oscilacije u našem magnetnom polju i zbog toga bi moglo doći do smetnji na radio-vezama koje se koriste u avio navigaciji blizu Severnog pola na letovima između Severne Amerike, Evrope i Azije, pa je moguće da će neke rute biti promenjene', kazao je Teri Onsager iz Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru.

U Centru predviđaju da će jačina ove geomagnetske oluje biti umerena ili jaka, odnosno na 'nivou dvojke ili trojke'. Najjača moguća jačina je 'petica'.

Ova geomagnetska oluja mogla bi da utiče i na elektromreže i satelite, a poznat je slučaj iz 1989. godine kada su za vreme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru nedelju dana.

Uticaj geomagnetskih oluja na ljude i život na Zemlji naučnici su tek poslednjih godina počeli da proučavaju ali poznato je da golubovi pismonoše tokom njih imaju problema s navigacijom, i nisu u stanju da pronađu mesto na koje bi trebali da slete.

Radijacija od eksplozije sunčeve energije koja se dogodila u nedelju stigla je na Zemlju sat vremena kasnije i verovatno će trajati sve do srede.

Nivo radijacije kojoj je naša planeta u ovom trenutku izložena smatra se velikim, ali ranije je bilo i snažnijih sunčevih oluja.

Ipak, ova oluja je po količini radijacije najsnažnija od maja 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: