"Kako smo zadivili Metaliku uz malu Teslinu pomoć"

Specijalni gosti jubilarnog, desetog Festivala nauke, ovog decembra biće nemački naučni kolektiv Efektšmid kojima je za rukom pošlo da Tesline eksprimente predstave na koncertima jednog od najvećih bendova današnjice!

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

13:48

Foto: Effektschmiede.de / Festival nauke

Rok zvezde među naučnicima ili naučnici među rok zvezdama - to su Efektšmid (Effektschmiede), nemački kolektiv koji je širom sveta poznat po svojim neobičnim naučnim eksperimentima, izazovima, zavrzlamama... Toliko su poznati da ih je čak i čuveni bend Metalika pre nekoliko godina angažovao za veliku turneju po Kanadi i Meksiku! Sam kraj ove godine provešće u Beogradu, gde će se domaćoj publici predstaviti od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, na Desetom festivalu nauke.

Na festival dolaze prvi nučni um kolektiva Džudit Man, kao i tehnički direktor Andreas Kort. Oni ći svakog dana u EPS Teslinoj zoni, posebno osmišljenoj povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, predstaviti svoj rad i pomagati posetiocima da razumeju Teslu i njegove ideje. * Šta sve donosite na Deseti festival nauke? Otkrijte nam šta to očekuje posetioce festivala kada susretnu grupu Efektšmida.

Donećemo vam Teslin pevajući transformator (Teslin kalem), koji može da emituje munje dužine i do jedan metar! Posetioci će moći da stupe u interakciju sa njim i još bolje - sviraju na njemu! Moći će zatim da isprobaju i Tompsonov eksperiment uz pomoću kojeg možete da otkrijete kako to magnetno polje utiče na prsten napravljen od aluminijumske folije. Ovaj eksperiment sluzi za prikazivanje indukcije u fizici i objašnjava nam šta je to elektromagnetna indukcija i kako ona uspeva da katapultira metalni prsten bez vidljivih elemenata koje bi taj prsten terale na pomeranje. A donosimo i neobičnu stvar zvanu „Finger Tingler“ koja na bezbedan način meri koliko struje posedujemo i koliko struje možemo da izdržimo dok ona prolazi kroz nas
Judit Man (Foto: Effektschmiede.de / Festival nauke)
* Kako ste se zaljubili u nauku? Da li je to bila ljubav na prvi pogled?

Obožavam umetnosti i shvatila sam da umetnost i nauka trebaju jedno drugom, kao što se dopunjuju dan i noć, leto i zima. Razumeti stvari i pojave za mene je najveće zadovoljstvo pa ljubav prema nauci delim sa decom iz celog sveta.

* Na Festivalu nauke Efektšmid će biti deo jedinstvene EPS Tesla zone. Da li je Nikola Tesla možda imao neku ulogu u vašem zaljubljivanju u nauku?

Ne, ali on je dobar primer za strast koju gajim prema razumevanju i izučavanju stvari.

* Zanimljivo je da ste sa pomenutim Teslinim transformatorom išli i na turneju sa bendom Metalika! Kako se to dogodilo? Čija je to bila ideja?

Pozvao nas je menadžment grupe i rekli su nam kako imaju ideju o zajedničkoj saradnji. Potom smo imali nekoliko sastanaka kako bismo videli šta možemo da uradimo, šta se traži od nas i kako možemo Teslin transformator da uklopimo sa ostalom tehnikom (LED svetla, reflektori, projektori...) koju su želeli da koriste na koncertima.

* Kakve su bile reakcije članova benda, a kako je reagovala publika na koncertima?

Svi u bendu su obožavali kalem i voleli su da se igraju sa njim. A publika je apsolutno poludela!
Andreas Kort (Foto: Effektschmiede.de / Festival nauke)
* Kako ste došli na ideju da spojite Teslu i muziku?

Godine 2007. Stivi Vard nam je predstavio takozvani „Teslin kalem“ čvrstog stanja, kod koga je razmak između zavojnica zamenjen naprednijim elektronskim modulima. Takozvani Teslin pevajući transformator nekada nazivamo i „plazma zvučnikom“.

Varijacija u komponentama koje ga čine omogućavaju mu da „svira“ muzičke note, odnosno frekvencije uz pomoć malih munja. Rezultat dobijenog prerađenog kalema omogućava slušaocima ili gledaocima da vide zvučni sinusni talas sličan onome koji se dobija uz pomoć sintisajzera. Velika količina naelektrisanja koja se javlja na samom kalemu prilikom ispuštanja određene zvučne frekvencije sagoreva okolni kiseonik i stvara ozon, jonizovani gas, čije čestice proizvode zvuk koji čujemo.

* Ovo nije vaš prvi put u Beogradu. Kakve uspomene nosite s prethodnih dolazaka u naš grad? Čemu se radujete ovog puta?

Bili smo u Beogradu povodom Desete noći muzeja. Beograd je veoma živ grad, koji nas inspiriše. Ulice su pune ljudi sa pozitivnom energijom, tu su neverovatne građevine, prelepi parkovi, nove ideje na svakom ćošku. Svuda se oseća neka svežina!

* Ove godine Festival nauke obeležava svoje deseto, jubilarno izdanje! Kakav savet biste dali desetogodišnjacima koji tek počinju da otkrivaju svet nauke i da se zaljubljuju u naučna čuda?

Nauka je svuda oko nas. Kada razmišljamo, to je nauka. Kada kuvamo, to je opet nauka. Kada pokrećemo svoje telo ili pomeramo stvari, i to je sve nauka. Ne možete joj pobeći! Zato samo grabite napred! Verujte u sebe, pratite svoju putanju bez obzira na to šta drugi kažu. Naročito ako ste devojčica kojoj govore da ne može da uradi nešto samo zato što je žensko - ne verujte im!
Foto: Effektschmiede.de / Festival nauke
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: