"Jutarnji vašar" planeta nad Srbijom

Ljubitelji astronomije, naučne fantastike, pa i svako ko nije astronaut, a želeo bi da se pohvali da je sopstvenim očima video neku planetu, u narednih mesec dana ostvariće svoje snove, pošto će na nebu moći da ugleda Veneru, Mars, Jupiter i Saturn.

Život

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2016.

12:20

Foto: Thinkstock/Ilustracija

Otežavajuća je okolnost, objašnjava u izjavi Tanjugu Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković", što će posmatrač morati u ove hladne dane da ustane iz postelje pre zore da bi posmatrao planete.

Kako je primetio Jeličić, malo je poznato da se planete ne kreću po celom nebu, već oko ekliptike, linije po kojoj ide Sunce po nebeskom svodu.

"Pošto imaju različite brzine, u zavisnosti od toga koliko su daleko od Sunca, može se desiti da se one načičkaju na toj liniji, na ekliptici, tako da mogu sve biti na večernjem, jutarnjem ili na dnevnom nebu", rekao je Jeličić.

Iako je najčešći slučaj da su raštrkane, tako da se pola vide na noćnom nebu, a ostatak se vidi na dnevnom, ovog puta one su se grupisale na jutarnjem nebu, pre izlaska sunca.

"Do Sunca je najbliža Venera, do nje Saturn, onda Mars i malo dalje od njih, a sve duž linije ekliptike, je Jupiter", objašnjava Jeličić.

Prema njegovim rečima, sa Narodne opservatorije u Beogradu nije moguće videti tu nebesku pojavu tokom radnog vremena, kada je narod još budan, dok se ujutru "malo ko budi da bi posmatrao nebeska tela".

Dodaje da se pojava može posmatrati širom sveta i da će oni koji se budu zainteresovali moći da vide miran sjaj planeta, za razliku od zvezda koje trepere.

"Ovo je pojava koja se posmatra očima. Uran i Neptun se neće videti. A pre mesec dana se videla na jutarnjem nebu i planeta Merkur, koju je veoma teško videti. Priča se da je Kopernik nikada nije video, a eto ja sam je video", našalio se Jeličić.

Kaže da bi uskoro trebalo da se planetama pridruži i Mesec, pa će biti pravi "jutarnji vašar".

"Mesec brzo prođe, dok se planete kreću veoma lagano. One se na nedelju dana skoro nigde ne pomeraju. Ovo grupisanje će moći da se posmatra i narednih mesec dana", poručio je Jeličić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: