Petnica: I pored rezultata manjak podrške

Istraživačka stanica Petnica (ISP) uspešno okončala zimski ciklus seminara, ali se i dalje suočava sa problemima.

Život

Izvor: Izvor: Beta

Utorak, 09.04.2013.

18:04

Default images

Tokom cele zime u Petnici je vrvelo od zainteresovanih mladih ljudi, koji su se odlučili da prave prve korake u nauci i pre fakulteta. Tokom zimskog ciklusa seminara organizovan je 41 seminar iz 17 naučnih oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Na programima je učestvovalo 1012 srednjoškolaca iz svih delova Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U realizaciji programa je bilo angažovano oko 250 studenata saradnika, a oko 150 doktora nauka su bili predavači.

Tokom maja u ISP će biti realizovani programi za studente, i programi prakse koji se realizuju kroz neposrednu saradnju sa školama.

Tokom 30 godina, od osnivanja ISP, deo sredstava za rad te ustanove obezbeđivalo je Ministarstvo nauke Srbije, ali je ono ukinuto pre 2 godine, posle spajanja tog ministartsva i Ministarstva prosvete. Od tada postoje problemi u kontinuitetu finansiranja, koje do tada nije bilo problematično za državne organe.

Istraživačka stanica je saopštila i da se do 15. maja zainteresovani učenici sedmih razreda osnovnih škola mogu prijaviti za učešće u Letnjoj naučnoj školi (LNŠ) u Petnici, koja će biti održana od 8. do 21. septembra. Cilj tog multidisciplinarnog programa je upućivanje osnovaca u osnovne metode nauke i istraživanja.

Od 1982. godine kada je osnovana Istraživačka stanica Petnica, njene programe je pohađalo 45.000 đaka i studenata iz zemlje i inostranstva, i nekoliko hiljada nastavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: