Razgovor i kreativan rad kao melem za dušu

Zaposlene iz Direct Media provele su tri meseca u osnaživanju žena u Sigurnoj kući u Beogradu. Ovaj program podrške se od jeseni nastavlja adaptacijom tri Sigurne kuće i finansiranjem besplatne pravne podrške ženama žrtvama nasilja

Život

Izvor: B92

Petak, 25.09.2015.

15:00

Default images

U okrviru podrške Savetovalištu protiv nasilja u porodici, Direct Media je sprovela tromesečni program podrške ženama u Sigurnoj kući u Beogradu u cilju njihove socijalizacije i osnaživanja. Svake subote tokom leta, zaposlene žene iz Direct Media su provodile vreme u Sigurnoj kući sa ženama i decom koja tamo borave, učestvujući u različitim zajednickim aktivnostima.

„Uključili smo se u podršku ženama žrtvama nasilja podstaknuti sve češćim slučajevima nasilja u porodici, koje u poslednje vreme dobija ekstremne razmere. Želja da doprinesemo naporima Savetovališta protiv nasilja u porodici je dobila svoje konkretne obrise kada su nas koordinatorka Savetovališta Vesna Stanojević i Veran Matić iz Fonda B92 detaljno upoznali sa ovom problematikom, nakon čega smo osmislili program podrške.“, izjavila je Milica Markovic, menadžer za korporativne komunikacije u Direct Media.

Savetovalište protiv nasilja u porodici suočava se sa brojnim izazovima, počev od nedostatka praktičnih sredstva za svakodnevno funckionisanje i dnevnog obezbedjivanja mnogih stvari koje bi njihov boravak u sigurnim kucama ucinio prijatnijim,boljim i produktivnijim. Još jedan od velikih problema je neizvesnost nastavka pružanja besplatne pravne podrške ženama, budući da same žene, usled ekonomske zavisnost od nasilnika, ne uspevaju da pokriju troškove advokata. Pored svega toga, žene i deca žrtve porodičnog nasilja pre svega prolaze kroz dramatičan period adaptacije na nove okolnosti. Onoga trenutka kada prijave nasilnika, za njih počinje mukotrpno rešavanje proceduralno-pravnih pitanja, komunikacija sa centrima za socijalni rad, tužilaštvom, dok istovremeno vrlo često trpe osude okoline, pritiske porodice i samih muževa da se vrate kućama. Strah i nesigurnost, samo su neke od posledica nasilja, pored stida i sramote koji su gotovo redovna pojava, a samim tim i povlačenje u sebe i gubitak interesovanja za socijalne aktivnosti.
“Zbog svega toga, osetili smo potrebu da damo svoj doprinos rešavaju ovog ogromnog društvenog problema. Cilj nam je bio da problem nasilja približimo prvo našim zaposlenim, njihovom bliskom, a onda i širem okruženju i ujedno damo podršku samim ženama žrtvama nasilja. Odziv koleginica je bio očekivano veliki - ovakve aktivnosti u Direct Media nisu novina, budući da postoji dugogodišnja tradicija društeno odgovornog poslovanja. Namera nam je bila da žene i decu u Sigurnoj kuci pre svega oraspoložimo, ulijemo im neophodnu dozu optimizma i pokazemo da o njima brinemo, pa je program počeo organizovanjem spontanih druženja uz zajedničku pripremu hrane i obroka za štićenike kuće. Osnaživanje žena i njihova finansijska nezavisnost je takodje važan faktor u normalizaciji života posle nasilja, zbog čega smo organizovali niz radionica na kojima smo želeli da ih naučimo različitim veštinama. Isprva bojažljivo, a kasnije sa sve većim entuzijazmom, žene su uspešno savladale tehnike dekupaža, pletenja ukrasnih korpi od papira, pravljenja nakita. Kroz čas joge na stolicama i predavanje o prevazilaženju stresa ukazali smo im na značaj psiho-fizičkog balansa, a organizovanjem časa salse - da je ples najbolji put do osmeha. Kako u kući boravi i veliki broj dece, za njih smo organizovali likovne radionice, radionice pravljenja lutaka od čarapa, igranje društvenih igara i predstavu sa madjioničarem. Spretnost i kreativnost šticenika Sigurne kuce je iznenadila i same instruktore, jer gotovo da nije bilo zadatka koji nisu uspešno savladali.
Predstoji nam jos jedan mesec druženja u Sigurnoj kuci, kako bi se ceo program zaokružio i sve naše zaposlene prošle program poseta. Medjutim, tu se ne završava naša podrška Savetovalištu protiv nasilja u porodici. Direct Media će na jesen pomoci adaptaciju Sigurnih kuća u Beogradu, a istovremeno ćemo izdvojiti finansijska sredstva kako bi moglo da se nastavi pružanje besplatne pravne podrške ženama žrtvama nasilja. Drago nam je da je ova naša akcija podstakla i druge kompanije da se priključe, jer kao inicijatori, osećamo obavezu da se program subotnjih poseta Sigurnoj kuci nastavi. U svemu ovome, veliku zahvalnost dugujemo partnerima koji su se rado odazvali i pomogli da se program uspešno realizuje: dekupaž instruktorki Kati Maksimović, Simonidi Zorić iz Retro dućana, Maji Matić iz Kreativistike, Ateljeu Milena Čvorović, Dragani Jovanovic iz Life Centra, City Spa welnessu, Igoru Trifunovu Madjionicaru i plesnoj skoli Salsa Primera.

Uprkos činjenici da dolaze iz različitih društvenih struktura, različitog su obrazovanja i ekonomskog statusa, žene žrtve nasilja su nadasve hrabre, jake i veoma pozitivne, i pored teških okolnosti koje su ih zadesile. Sigurna kuća je njihov drugi dom o kojem brinu kao o sopstvenom, kao što brinu jedna od drugoj i o samoj deci. I, ako uopšte može da se opiše ta vrsta satisfakcije mojih koleginica koje su učestvovale u programu podrške, onda je ona u tome što zaista vidite da žene posle odredjenog vremena počinju da vraćaju veru u sebe. Osmesi i pogledi zahvalnosti na kraju naših poseta uz obavezno pitanje: „Šta ćemo raditi sledeće subote?“, mnogo znače.
Zahvaljujući velikim naporima Savetovališta, tima psihologa i mentorki čija dvadesetčetvoročasovna posvećenost ženama i deci ne prestaje da nas fascinira, Sigurna kuća godinama ostvaruje svoju važnu ulogu. Osim njihove profesionalne podrske i reči razumevanja i utehe drugih žena koje su prošle slične sudbine, presudan faktor u što brzem oporavku je i podrška šireg okruženja. Zato im je neophodna ne samo socijalna podrška kroz institucije, već i ohrabrenje svih nas pojedinačno. Pozivamo sve koji žele da pomognu, da doniraju garderobu, hranu i higijenske proizvode Sigurnoj kući i da u svom bliskom okruženju otvore temu nasilja u porodici.

Ovom problemu možemo stati na put samo stvaranjem širokog fronta podrške, u nadi da će broj onih žena koje su imale nesreću da dožive nasilje u porodici, ubuduće biti manji.“

Izvor: Gloria.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: