Rusija prva u svetu registrovala korona-vakcinu za životinje

U Rusiji je registrovana prva vakcinu na svetu protiv koronavirusa za životinje, saopštio je danas zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov, najavljujući da bi njena masovna proizvodnja mogla da bude pokrenuta već u aprilu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2021.

08:40

Rusija prva u svetu registrovala korona-vakcinu za životinje
Ilustracija/Foto: Shutterstock/Mongkolchon Akesin

"Inaktivisana vakcina karnivak-kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, registrovana je u Rusiji. To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svetu protiv kovida 19 za životinje", rekao je Savenkov.

Prema njegovim rečima, klinička ispitivanja karnivak-kova, koja su počela u oktobru prošle godine, obaljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugima životinjama, prenosi Tas.

"Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitela na koronavirus", naglasio je Savenkov.

Trenutno naučnici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata, a Savenkov kaže da je trenutno ovaj pokazatelj najmanje šest meseci.

On je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, medju kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur. Savenkov je istakao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na koronavirus, a slučajevi kovida 19 kod životinja registrovani u mnogim zemljama.

U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučaja zaraze mačaka, u Moskvi i Tjumenu. Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: