Borba protiv narkomanije: Izlaz iz pakla droge je moguć

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv narkomanije, koji se obeležava 26. juna, članovi Udruženja "Izlazak" i bivši zavisnici skreću pažnju na to da narkomanija jeste izlečiva bolest i da je oporavak moguć.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

14:38

Borba protiv narkomanije: Izlaz iz pakla droge je moguć
Foto:Thinkstockphotos

"Svi mi u "Izlasku" bili smo suočeni sa strahotama narkomanije, ali smo izabrali život. Naš rad je volonterski i ništa od svojih usluga ne naplaćujemo. Želimo da naše iskustvo i ono dobro što smo primili besplatno prenesemo dalje onima koji su zbog specifičnosti ovog problema diskriminisani i napušteni", kaže Aleksandar Žugić, predsednik Udruženja za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava "Izlazak".

Savetovalište organizacije "Izlazak" realizovano je u okviru projekta "Biram oporavak", koji sprovodimo zajedno sa organizacijama "Preporod" iz Nikšića i "Proslavi oporavak" iz Sarajeva, kao odgovor na trenutnu situaciju na polju problematike zavisnosti u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Odlučili smo se, navodi Žugić, na realizaciju ovog projekta jer smo uočili nedostatake u sistemima podrške i tretmana ne samo marginalizovanoj grupi zavisnika i oporavljenih zavisnika, nego i deci i svih onih koji su pogođeni zloupotrebom droga u zajednici. Implementaciju projekta omogućio je partner Svetska federacija protiv droga - WFAD (World Federation Against Drugs) uz finansijsku podršku švedskog foruma "Syd".

Monika, Bojan, Vladimir i Katarina su zahvaljujući podršci koju su dobili u Udruženju uspešno izašli iz sveta zavisnosti.

Svako od njih je dokaz da su oporavak i nov život mogući.

Evo šta oni danas uoči Međunarodnog dana borbe protiv narkomanije imaju da vam poruče:

Monika Žugić, član "Izlaska":

"Nekada sam mislila da se nikada neću izvući, ali danas znam da izlazak postoji. Nije lako, ali zavisnost se može pobediti".

Bojan Janićijević, bivši zavisnik:

"U rehabilitacionom centru video sam nešto potpuno novo - ljubav, strpljenje i duhovni mir koji sam poželeo za sebe".

Vladimir Ivić, bivši zavisnik:

"Želim da te ohrabrim, bez obzira na to da li si ti, ili neko tebi blizak, u problemu - izlaz postoji! Narkomanija jeste izlečiva bolest".

Katarina Knežević, bivši zavisnik:

"Presrećna sam što danas mogu da se borim protiv ovog problema i verujem svim srcem da su potpuno izlečenje i oporavak mogući".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: