U porastu polno prenosive bolesti: Šta kažu lekari?

U Srbiji se svaka peta trudnoća prekida abortusom, a polno prenosive bolesti su u porastu. Kolika je uloga mladih u ovom problemu i koliko se oni štite u toku seksualnih odnosa?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

19:56

U porastu polno prenosive bolesti: Šta kažu lekari?

Seksualna higijena i vaspitanje nisu predmet u srednjoj školi, ali bi možda trebalo to da postanu, jer se u jednačini mladi i seks sve češće pojavljuju dve nepoznate, polne bolesti i neželjene trudnoće koje vode do abortusa.

“Ono što mi treba kao društvo da uradimo i prepoznamo kao bitno je to zdravstveno vaspitanje u školski sistem, gde bi se na jedan drugi način pričalo o polnim bolestima i o drugim problemima sa kojima mladi mogu da se suoče”, priča epidemiolog Instituta za javno zdravlje Batut Danijela Simić.

Polne bolesti nisu glavni problem. Kad je neželjena trudnoća u pitanju, među mlađom populacijom najčešće rešenje su pilule za dan posle, koje se, kako navode stručnjaci, nekada koriste i više nego što bi trebalo.

“Ja imam informacija da praktično mogu da se uzimaju eventualno dva puta godišnje. Problem je što to devojke ne rade, nego kad god imaju nezaštićen odnos u vreme kada ne treba ili ako je pukao kondom popiju pilulu koja potpuno remeti normalni hormonski status u njihovom organizmu”, objašnjava ginekolog Branka Lazić.

Brine i to što se kao najčešći metod koristi prekid odnosa pre ejakulacije.

Prema informacijama kojima raspolaže JAZAS, tek 45 odsto mladih koristi kondome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: