Ne možete da smršate? Ne jedite ništa u ovo vreme

Naš biološki ritam mogao bi da bude odgovorniji za višak kilograma nego što smo mislili, piše Independent.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.09.2017.

13:25

Ne možete da smršate? Ne jedite ništa u ovo vreme
Foto: Thinkstock / ilustracija

Istraživanje bolnice "Brigam end vimin" u Bostonu pokazalo da je da vreme konzumiranja obroka utiče na našu težinu u zavisnosti od toga kada ustajemo i ležemo, a ne od doba dana.

Naučnici su analizirali podatke 110 odraslih ljudi starosti između 18 i 22 godina kako bi zabeležili cirkadijalno ponašanje ispitanika u okviru sprovođenja njihovih dnevnih rutina.

Ispitanici su svaki dan putem specijalne aplikacije beležili svoje rutine, a sastav njihovog organizma (količina tečnosti, masnoće itd.) i vreme oslobađanja melatonina (koji inicira san) utvrđivani su laboratorijskim putem.

Rezultati su pokazali da je nakon večere najvažnije sačekati nekoliko sati pre odlaska u krevet kako bi organizam imao dovoljno vremena da svari obrok.

Učesnici sa najvećim procentom telesne težine konzumirali su najveći broj kalorija nedugo pred spavanje, kada je nivo melatonina u njihovoj krvi bio visok.

S druge strane, ispitanici sa najmanjim procentom telesne masti odlazili su u krevet nekoliko sati nakon pojedenog obroka.

Cirkadijalni ritam koji utiče na naš organizam razlikuje se od osobe do osobe, što zbog rada u smenama, što zbog prirodne preferencije ka ranom ustajanju ili kasnom odlasku u krevet.

"Ova istraživanja ukazuju na to da je vreme konzumiranja kalorija u odnosu na naš biološki ritam važnije od doba dana kada konzumiramo obroke", rekao je vodeći autor studije Endru Mekhil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: