Eto ironije: Zika virus bi mogao da bude lek za tumor mozga

Gliom, agresivni i teško izlečivi tumor mozga, mogao bi u budućnosti da se leči veoma iznenađujućom "terapijom“ – zika virusom!

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 06.09.2017.

12:51

Eto ironije: Zika virus bi mogao da bude lek za tumor mozga
foto: getty

U SAD godišnje 12.000 ljudi oboli od glioma, a trenutna terapija podrazumeva operaciju, radijaciju i hemioterapiju.

Međutim, istraživači tvrde da bi ova vrsta tumora mogla da se leči zika virusom, jer postoje slični mehanizmi pomoću kojih ćelije tumora mozga i zdrave ćelije rastu i dele se.

Pošto zika virus cilja matične ćelije fetusa, istraživači veruju da bi on takođe mogao da cilja i ćelije tumora, navodi se u Journal of Experimental Medicine.

Obilje matičnih ćelija delimično objašnjava zašto virus zika može biti štetan za mozak fetusa, dok odrasli koji nemaju ove ćelije obično doživljavaju blage simptome, kao što su groznica i bol u zglobovima kada su izloženi istom virusu.

Kako bi testirali svoju teoriju, istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu i Univerziteta u Kaliforniji su ubrizgali zika virus ili običnu slanu vodu u tumor na mozgu miša. Nakon dve nedelje miševi koji su dobili injekciju sa zika virusom su beležili smanjenje tumora. Štaviše, čak je i mutirana verzija zika virusa uspela da smanji tumor mozga kod obolelih miševa.

Istraživači se nadaju da će uskoro početi ispitivanja i na ljudima, za koja se procenjuje da će trajati narednih 18 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: