Odugovlačite u izvršavanju obaveza? Onda ovo morate da znate

Odugovlačenje sa obavljanjem važnih poslova može da dovede do pojave stresa i da potkopa naše zdravlje, tvrde naučnici sa Univerziteta Otava.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

12:15

Odugovlačite u izvršavanju obaveza? Onda ovo morate da znate
Foto: Thinkstock

Profesor psihologije Tim Pičil kaže da volimo da odugovlačimo da bismo ugodili sebi, tj. da bismo nastavili da se osećamo dobro. Ali kaže i da posle toga nastaje problem.

"Ako nas zadatak frustrira, ili nam je dosadan, izbegavanje obaveza nam omogućava da pobegnemo od negativnih emocija."

Odugovlačenje postaje problem kada potkopa zdravlje. Ono može da dovede do stresa, teskobe i problema u odnosima sa ljudima. Može da dovede i do zanemarivanja zdravstvenih problema.

Prvi korak upravljanja odugovlačenjem je razumevanje i suočavanje sa strategijom kako se nositi sa osećanjima koja nas ne čine srećnima. Dobra vest je da postoji dovoljno načina kako upravljati ovakvim ponašanjem. Razumevanje kako odugovlačenje izgleda i zašto to radimo može da pomogne u promeni ponašanja.

Naučnici kažu da je u redu da se nešto ostavi za "poslednji čas" kada znamo da imamo dovoljno vremena. Odugovlačenje, s druge strane, znači da sa nečim nismo počeli na vreme, tj. onda kad smo planirali da počnemo jer nam se nije dalo. Umesto da radimo to nešto, možda sređujemo kuću, slažemo račune, i sve ostalo, osim onoga što bi trebalo.

To je kao moralna supstitucija jer su i ove stvari bile na listi obaveza. Jedan način izbegavanja kašnjenja je da sebi zadajemo manje ciljeve, kaže Pirs Stil, profesor sa Univerziteta Kalgari. Ovakva strategija pomaže svakodnevnoj motivaciji, ne samo dan pre roka. Što je cilj bolje definisan, to bolje.

Važno je pronaći mali, lako dostupni korak

Možda je lekar rekao da imate faktore rizika za srčani udar i da bi trebalo da počnete da vežbate. Ali vrlo je verovatno da potencijalna bolest nije dovoljan razlog da se pokrenete ako ste skloni odugovlačenju.

Najboli način da počnete da rešavate problem jeste da krenete pomalo. Svakim danom ćete biti bliže cilju. Ključ je pronaći mali, lako dostupni korak koji će vas pokrenuti.
Foto: Thinkstock
Suzdržavajte se od moralne supstitucije

Odugovlačenje nije samo izbegavanje onoga što treba da uradite, nego i način da se pronađe put da sebi odvratite pažnju. Obično to radimo jedenjem, gledanjem televizije, snom ili društvenim mrežama. Da biste savladali odugovlačenje, morate da kontrolišete sebe u predugom boravku na, na primer Fejsbuku.

Otežajte sebi put do "supstitucije". Istraživanje kaže da su ljudi koji odugovlače impulsivni. Zgrabiće, na primer, čokoladicu ili desert iako su planirali lagani obrok i da započnu dijetu. Ako sklonite sve što vas dovodi u iskušenje, možda ćete lakše to preskočiti.

Odugovlačenje remeti odnose sa drugima

Krivica je prvi osećaj povezan sa odugovlačenjem, pa ako ne dovršite sve tokom dana, onda ćete sa svim drugim kasniti, odlagaćete, nećete imati vremena. To može da povredi druge.

Jedini način za dugoročno poboljšanje stanja jeste da prestanete da mislite na to što ne želite da uradite i razmislite o tome koji su to mali koraci koje moramo da preduzmemo da bismo prekinuli sa odugovlačenjem.

Zanimljivo je da odugovlačenje utiče na izbor društva. Oni koji odugovlače imaju tendenciju da se priklanjaju ljudima koji su i gori od njih i da odbijaju one koji obavljaju poslove na vreme ili pre roka.

Savet je pokušati se prikloniti ljudima koji su marljiviji i savesniji u izvršavanju zadataka, jer su emocije i stavovi zarazni, a verovato je da će njihov pristup i vas promeniti.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: