"Žene treba da budu odgovorne prema svom zdravlju"

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice da je ta bolest izlečiva ukoliko se otkrije na vreme, te da je važno da žene budu odgovorne prema svom zdravlju.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

14:31

Foto: Thinkstock

U saopštenju, Mihajlovićeva je ukazala da Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, kao i zakon koji je u pripremi, posebnu pažnju posvećuju zdravstvenoj zaštiti žena i očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Ona je napomenula da u Srbiji svake godine od raka grlića materice umre blizu 500, a oboli 1.250 žena, što Srbiju svrstava na drugo mesto u Evropi što je, po njenim rečima, poražavajući podatak.

"Moja poruka svim ženama je da budu odgovorne prema sebi i svom zdravlju i da bar jednom godišnje odu na ginekološki pregled, jer ukoliko se otkrije na vreme, rak grlića materice moguće je izlečiti", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala i da su u borbi protiv te bolesti veoma važni edukacija stanovništva i uključivanje celog društva.

"Važno je podići svest o problemu raka grlića materice i da svi mi - državne institucije, civilni sektor i mediji - damo svoj doprinos kako bi sprečili da godišnje 1.250 žena u Srbiji oboli od ove bolesti", istakla je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: