Naučnici potvrdili: Dijete imaju razorno dejstvo na kosti

Tinejdžerke koje drže dijetu mogu da ugroze zdravlje koštanog sistema, upozoravaju britanski naučnici sa univerziteta u Bristolu, a prenose "Večernje novosti".

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

08:30

Naučnici potvrdili: Dijete imaju razorno dejstvo na kosti
Foto: Thinkstock

Do ovog zaključka došli su koristeći najsavremeniju tehniku skeniranja oblika i gustine kostiju kod više od 4.000 petnaestogodišnjakinja.

Praćen je i nivo telesne masnoće, pošto masno tkivo po njihovom mišljenju igra važnu ulogu u izgradnji kostiju, naročito kod devojčica.

Ustanovljeno je i da su tinejdžeri sa većom količinom masnog tkiva više skloni da imaju krupnije i gušće kosti. Ovo je posebno izraženo kod devojčica. Na primer, sa povećanjem masnog tkiva u telu devojčice za 5 kg, potkolenična kost se uvećava za 8 procenata.

Izgradnja čvrstih kostiju u mladosti posebno je važna kod žena, jer su one tri puta više podložne osteoporozi nego muškarci, naglašavaju britanski stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: