Zašto je pešačenje korisno za zdravlje

Istraživanje na univerzitetu Bingamton u Njujorku otkriva da umereno intenzivno hodanje poboljšava kardiovaskularne faktore rizika u kratkom roku.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

13:13

Zašto je pešačenje korisno za zdravlje
Foto: Thinkstock

“Znamo da je šetanje odlična forma vežbanja, ali su istraživanja podeljena o tome koliko je šetanje uspešno u promeni holesterola, težine i krvnog pritiska“, rekla je Pamela Stjuartb Fas, dekan i profesor na Bingamtonu.

Gasova je predvodila studentkinju doktorskih studija Elizabet Mariđlijano, dok su sprovodile studiju na grupi od 70 žena. One su učestvovale u dobrovoljnom programu zajedničke šetnje. Učesnicama je dat programabilni brojač za sate provedene u šetnji, u periodu od 10 nedelja, i trebalo je imaju bar 150 minuta nedeljno brzog hodanja. Na njima su urađeni testovi pre početka šetanja, a internet-alat za procenu rizika je korišćen da otkrije rizik od srčanog udara, u roku od 10 nedelja.

Nakon pet nedelja, učesnice su govorile o zdravlju svog srca i tada su uzeti podaci sa brojača koraka. Njima je ponuđen i izazov s ciljem da povećaju aerobne sposobnosti, koji je podrazumevao povećanje njihovih dnevnih koraka, za najmanje 10 odsto.

Na kraju im je izmerena težina, BMI, krvni pritisak i holesterol, a morale su i da odgovore na pitanja o njihovo fizičkoj aktivnosti, ličnim karakteristikama, izboru hrane i ponašanju u proteklih 10 nedelja.

Rezultati su potvrdili početne hipoteze tima istraživača da hodanje može da poboljša kardiovaskularne faktore rizika za kratko vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: