Veliki uspeh gama noža u Srbiji

Prošla je cela godina od kada je počeo da radi gama nož u Kliničkom centru Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2016.

19:35

Veliki uspeh gama noža u Srbiji

Više od 700 pacijenata prošlo je zračnu terapiju za prvih godinu dana. To je veliki uspeh za ceo tim stručnjaka, posebno ako se uzme u obzir da se ni u jednom centru u svetu godišnje ne urade intervencije na tako velikom broju pacijenata.

Na gama nož u Srbiji čekalo se nekoliko decenija, a nakon što je stigao, nije se čekalo ni tren. Odmah je počelo i lečenje pacijenata. Prethodnih godina, pacijenti i njihove porodice bili su prinuđeni da izdvajaju ogromne sume novca kako bi otišli u gama centar u inostranstvu. Za prvih godinu dana rada gama centra, zračnu terapiju gama nožem prošlo je vise od 700 pacijenata.

“Primarijus Gordana Gligorijević jedan iskusan neuroradio terapeut sa Instituta za onkologiju i Zorica Mojsilović, sada u penziji a nama na ispomoći veoma su nam pomogle i mogu da pohvalim i naše neurohirurge , moram da kažem da sam jako ponosna na čitav tim, tretirali su 750 pacijenata što je samo po sebi znak da je aparat sebe isplatio,” rekla je Dana Grujić.

Od 2008. godine zdravstveno osiguranje je platilo 4.200.000 evra za lečenje 750 naših građana gama nožem u inostranstvu. Godišnje je slato 120 pacijenata koji nisu imali metastaze na mozgu. Skoro 350 pacijenata koji su imali maligne bolesti nisu imali šansu da budu poslati u inostranstvo.

“ Mi sada imamo 57 pacijenata sa metastazama na mozgu kod kojih prvi put nije uspelo ili su se pojavile nove metastaze, vi sad imate ljude koji se odlično osećaju kojima niste otvarali glavu, koji žive kvalietnim životom kojima citostatici drže pod kontorlom bolest, u celom delu organizma i vi možete kada se pojavi metastaza ponovo da zračite gama nožem, što nije bio slučaj kada se radila samo palijativna zračna terapija celog mozga,” rekla je Dana.

Gama nož predstavlja “zlatni standard” u lečenju onkoloških pacijenata. Koristi se za lečenje pacijenata koji imaju tumorske metastaze na mozgu, a njegova prednost je što se zracima tretiraju samo oboleli delovi, a ne okolno zdravo tkivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: