Veliko otkriće vodi lečenju leukemije bez transplantacije?

Australijski naučnici s dečjeg istraživačkog instituta “Murdoh“ možda su na korak bliže izlečenju leukemije i drugih poremećaja krvi, nakon velikog napretka u lečenju matičnim ćelijama.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

16:41

Veliko otkriće vodi lečenju leukemije bez transplantacije?
Foto: Thinkstock

Australijski naučnici možda su na korak bliže izlečenju leukemije i drugih poremećaja krvi, nakon velikog napretka u lečenju matičnim ćelijama.

Istraživači s dečjeg istraživačkog instituta “Murdoh“ uspeli su da stvore matične ćelije krvi u laboratoriji, koje su skoro identične onim koje rastu u embrionu, piše australijski "Njuz".

Ovo veliko otkriće moglo bi vremenom da zameni transplantaciju koštane srži, a naučnici će moći i da prilagode matične ćelije krvi primaoca, kako bi se smanjio rizik od neželjenih imunoloških reakcija.

Trio istraživača biologičara – doktorka Elizabet Ng, profesor Edru Elefanti i profesor Ed Stenli – predvodili su istraživanje i studija je objavljena u časopisu “Prirodna biotehnologija“.

“Ako možemo da stvorimo normalne matične ćelije krvi u laboratoriji, možemo da iskoristimo istu tehnologiju za proučavanje bolesti krvi kao što su leukemija i druge koje pogađaju decu i odrasle“, rekao je profesor Elefanti i dodao da bi modeliranje ili ponovo stvaranje tih bolesti u posudi u laboratoriji pomoglo da shvate šta je pošlo po zlu u takvim slučajevima i kako ih mogu tretirati na bolji način.

Oni su koristili omnipotentne matične ćelije, koje mogu da se pretvore u bilo koji tip ćelija u telu, kako bi stvorili ćelije krvi koje su veoma slične onima koje se razvijaju u embrionu.

Doktorka Ng objasnila je da ćelje krvi koje se nalaze u koštanoj srži zapravo potiču iz aorte u razvoju, glavnog krvnog suda srca, kod embriona. Ove ćelije putuju do jetre fetusa, gde rastu nekoliko meseci pre nego što se presele u koštanu srž.

Proces razvoja ćelija je trajao oko dve i po nedelje, što je blizu vremena koje je potrebno ćelijama krvi da se razviju u embrionu.

Ponovo stvaranje stanja bolesti u modelima ćelija znači da će istraživači moći da testiraju efekte novih lekova i kombinacija tretmana, da razviju ekranizaciju celog sistema i, na kraju,da otkriju načine za kontrolu ekspresije gena.

Kako navodi profesor Elefanti, fokus će biti na posmatranju matičnih ćelija krvi u laboratoriji kako bi videli kako se nose s transplantacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: