Da li ceđenje bubuljica može da vas ubije?

Kad padnete u iskušenje da iscedite dosadnu bubuljicu, imajte u vidu da posledice toga mogu biti gore od trajnog ožiljka.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 09.10.2016.

09:30

Da li ceđenje bubuljica može da vas ubije?
Foto: Thinkstock

U retkim slučajevima, ceđenje bubuljica može da vas ubije, kažu dermatolozi.

Naročito opasno je ceđenje bubuljica u takozvanoj kritičnoj zoni čela, nosa i brade. Naime, krvni sudovi u ovoj zoni direktno su povezani s mozgom i bakterije iz bubuljica mogu da se prošire sve do centralnog organa nervnog sistema.

Dr Višal Mejden iz Salforda u Velikoj Britaniji tvrdi da zbog toga mogu da se jave čak i gubitak vida, trajna paraliza i – teoretski – smrt.

„Ako postoji neka infekcija u ovoj zoni lica, koja nije adekvatno lečena, može dovesti do tromboze, infekcije i abscesa na mozgu, pa čak i meningitisa“, upozorio je on u emisiji na BBC radiju 5.

Istini za volju, takve posledice se retko javljaju, a ljude od ceđenja uglavnom odvraća strah od ožiljaka.

Bubuljice su neka vrsta kesice ispod kože u kojoj se nalaze masnoće i bakterije. Ceđenjem se njen sadržaj istiskuje iz kože, ali i gura u zdravo tkivo oko nje, zbog čega se problem pogoršava.

Ako izuzmemo najgori scenario na koji upućuje dr Mejden, posledica moće biti trajni ožiljak ili pojava tamnih fleka. Ako se oduprete porivu da iscedite bubuljicu, ona će se sama umiriti za oko nedelju dana i za sobom neće ostaviti ožiljak.

Ako želite da sprečite pojavu bubuljica, najbolje rešenje je da povedete računa o ishrani. Obogatite jelovnik orašastim plodovima, mahunarkama, mesom, voćem i povrćem, a mnoga istraživanja koja su proučavala akne, pokazala su da takvi problemi kože mogu da se reše odabirom kvalitetnih namirnica i izbegavanjem brze hrane i mlečnih proizvoda.

Ukoliko primetite da vam mlečne prerađevine pogoršavaju stanje kože, razmislite o tome da ih privremeno isključite iz ishrane.

Za to vreme, izbegavajte agresivno čišćenje lica i pilinge, jer akne ne mogu tako lako da se odstrane. Birajte kozmetičke proizvode bez ulja i alkohola i vodite računa o odabiru šampona i proizvoda za negu kose.

Ako se i pored tolikog truda akne ipak jave, nemojte ih cediti i posetite dermatologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: