Čuveni hirurg na pragu revolucionarnog otkrića

Naučnici tvrde da uspešno lečenje paralizovanih životinja može da pomogne ljudima i otvori put ka revolucionarnoj operaciji.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2016.

14:28

Čuveni hirurg na pragu revolucionarnog otkrića
Foto: Screenshot

Čuveni hirurg koji tvrdi da će sledeće godine izvesti prvu transplantaciju glave na svetu objavio je rezultate eksperimenata u kojima je paralizovane životinje izlečio revolucionarnom tehnikom.

U eksperimentima su korišćeni miševi, pacov i pas koji nisu bili sposobni da se kreću.

Nedeljama pre toga njima su prekinute kičmene moždine koje su potom tretirane hemikalijom koja bi možda mogla ponovo da spoji kičmenu moždinu.

Eksperimente su izveli naučnici u Južnoj Koreji koji su sarađivali sa italijanskim neurohirurgom Serđom Kanaverom, a koji je nakon toga izjavio da kičmeni stub može da se rekonstruiše, čime je i otvoren put za transplantaciju glave paralizovanog čoveka.

Drugi naučnici su odbacili ovu tvrdnju, jer smatraju da mali broj životinja koje su prošle kroz eksperiment ne obezbeđuju dovoljno dokaza za uspeh.

Korejski istraživači su izneli detalje svojih eksperimenata koje je objavio doktor Kanavero u Internacionalnom hiruško-neurološkom žurnalu.

U prvom eksperimentu je kod 16 miševa prekinuta kičmena moždina. Polovina njih je tretirana hemikalijom polietilen-glikol koja im je ubrizgana u procep između pokidanih nervnih vlakana, a polovina je tretirana rastvorom soli.

Pet miševa kojima je ubrizgan polietilen-glikol su povratili sposobnost pokreta što je sugerisalo da je hemikalija pomogla prilikom spajanja oštećenih nervnih vlakana i omogućila signalima iz mozga da ponovo dođu do udova.

U drugom eksperimentu polietilen-glikol je kombinovan sa sitnim grafenskim trakama za koje istraživači tvrde da deluju kao “pruga” koja osigurava da dva kraja kičmene moždine rastu jedan prema drugom.

Pacov koji je tretiran tom kombinacijom povratio je sposobnost hoda nakon dve nedelje.

U finalnom eksperimentu, pas je imao povredu kičmene moždine koja se može porediti sa ubodnom ranom kod čoveka.

Tri dana nakon što je tretiran polietilen-glikolom povratio je minimalnu pokretljivost, a nakon tri nedelje je mogao da hoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: