Zdravlje

Nedelja, 19.06.2016.

12:42

Šta se dešava u stomaku kada progutamo žvakaću gumu?

Verovatno se sećate da su vas u detinjstvu stariji upozoravali da ne gutate žvakaće gume. Da li je u njihovim pretnjama bilo istine?

Izvor: metro.co.uk

Šta se dešava u stomaku kada progutamo žvakaću gumu?

Foto: Veronica Aguilar / Flickr.com

Šta se zaista dešava sa žvakaćom gumom kad dođe do vaših organa za varenje?

Dr Lisa Gandžu, profesor medicine u njujorškom Longon centru, objašnjava da se žvakaća guma vari i da je razlažu uobičajeni enzimi i kiseline koje luči vaše telo.

Ipak, zbog hemijskih svojstava osnovnog materijala od kog se pravi žvakaća guma, ona se ne razlaže u potpunosti i neće biti apsorbovana u tankom crevu kao većina namirnica. To ne znači da će večno ostati u vašem telu, ali znači da ćete je izbaciti kao i ostale nesvarene ostatke hrane i fekalne materije.

S druge strane, žvakaća guma može predstavljati veliku pretnju od gušenja i lekari ne savetuju da je gutate.

“Ona nema nikakvu nutritivnu vrednost, pa će vam većina stručnjaka savetovati da je ne gutate. Žvakaća guma vas neće ubiti ili vam naškoditi, ali nema svrhe da je namerno gutate.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: