Jod je blagotvoran za vaše zdravlje

Smatralo se da je problem nedostatka joda uspešno iskorenjen u svetu, međutim rezultati nedavno sprovedenih studija govore drugačije.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 20.05.2016.

09:00

Jod je blagotvoran za vaše zdravlje

Čak i u uspešnim ekonomsko razvijenim zemljama poput Austrije i Engleske deficit joda još uvek postoji. Moderan način života, promene u ishrani i samom pripremanju hrane dovele su do toga, da se jod gubi iz ishrane a primat preuzimaju toksini poput bromida, pesticida i razni prehrambeni aditivi, koji usporavaju pa čak i zaustavljaju njegovu apsorpciju.

Jod se u medicini koristi hiljadama godina. U 19. veku jod su izabrali za lek protiv tumora i agresivnih bolesti nepoznatog porekla. Dokazano je da jod ima odlična antibakterijska, antiparazitska, antigljivična i antivirusna svojstva kao i da je jod važan za prevenciju raka dojke. A zašto je jod toliko važan?

Jod je esencijalni mikroelement što znači da je neophodan svakoj ćeliji u telu. Njegovu važnost ističu i evolucionarni biolozi, koji smatraju da je konzumiranje ribe i plodova mora, a time i apsorpcija joda, odigralo važnu ulogu u razvoju i evoluciji ljudskog mozga. I danas medicina priznaje da je nedostatak joda posebno u prvom tromesečiju trudnoće, glavni uzrok mentalne retardacije. A koji se može lako sprečiti, uz pomoć redovnog dnevnog unosa joda.

Dnevna preporučena količina joda od strane SZO iznosi 150 mikrograma a ova kalkulacija se temelji na potrebi štitne žlezde za jodom kako bi se izbegla gušavost. Međutim mnogi autori se slažu ( Guy E. Abraham, Eskin) da ove količini nisu dovoljne. Abraham je predložio da se dnevni unos joda poveća na 13 miligrama, što bi se izjednačilo sa količinom joda koju unose Japanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: