Vakcina protiv zika virusa stiže za najmanje 18 meseci

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se široka upotreba vakcine protiv virusa zika može očekivati tek za najmanje 18 meseci.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

10:33

Vakcina protiv zika virusa stiže za najmanje 18 meseci
Tanjug / STA/ Nebojša Tejiæ

Pomoćnica direktora SZO Mari-Pol Kijeni izjavila je u Ženevi da se akcija te agencije UN na širenje virusa zika "odvija veoma brzo" i da je 15 kompanija ili grupa određeno kao mogući učesnici u potrazi za vakcinom.

Ona je novinarima rekla i da takođe veruje da je "sve više i više verovatna" povezanost tog virusa koji se do sada najviše proširio po Latinskoj Americi i nenormalno malih glava kod novorođenčadi".

Inače, istraživači Medicinskog fakulteta i UKC u Ljubljani prvi su na svetu dokazali da zaraženost virusom zika u vreme trudnoće uzrokuje moždana oštećenja ploda.

Prestižni medicinski časopis Nju Ingland džornal of medisin (New England Journal of Medicine) objavio je 10. februara prilog istraživača Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, Kliničkog odeljenja za perinatologiju Ginekološke klinike UKC Ljubljana i Kliničkog centra za radiologiju UKC Ljubljana koji dokazuje da virus zika može iz zaražene majke zaraziti mozak ploda i u slučaju takve zaraze uzrokovati trajno oštećenje mozga i mikrocefaliju.

Slovenački doprinos je preloman, naglašeno je u UKC Ljubljana, jer su istraživači do sada samo sumnjali na vezu između virusa zika i mikrocefalije, a im istraživanjem je prisustvo virusa zika u mozgu ploda potvrđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: