Anksioznost i depresiju izazivaju bakterije u crevima?

Anksioznost i depresija mogli bi da budu povezani sa prisustvom pojedinih vrsta bakterija u crevima, pokazala je nova naučna studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

19:45

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživanje na laboratorijskim miševima pokazalo je da su okidač za stres u ranom životu, koji kasnije utiče na pojavu stanja poput depresije ili anksioznosti, najverovatnije isključivo mikrobi koji žive u našim crevima, piše "Independent".

Prethodna istraživanja pokazala su da crevna flora igra veliku ulogu u ponašanju - miševi bez crevne flore, na primer, znatno su skloniji ispoljavanju anksioznog ponašanja od ostalih miševa.

U istraživanju koje je sproveo naučni tim sa Mekmaster univerziteta u Hamiltonu u Kanadi, miševi su izlagani stresnim iskustvima u najranijim periodima života, poput odvajanja od majke.

Kao odrasle jedinke, oni su ispoljavali anksiozno ponašanje, a osim izuzetno povišenog hormona kortikosterona u njihovoj krvi (hormon stresa), patili su i od stomačnih problema, prouzrokovanih oslobađanjem neurotransmitera acetilholina.

Naučnici planiraju da sprovedu dodatna istraživanja kako bi utvrdili da li se isti zaključak može odnositi i na ljude i da li specijalne terapije usmerene na mikrobe u crevnoj flori,mogu doprineti poboljšanju zdravstvenog stanja pacijenata sa različitim psihičkim poremećajima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature Communications”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: