Suzdržavanje od mokrenja može nepovratno da ošteti bešiku

Izašli ste u grad, popili ste pivo i otišli do toaleta, a onda je usledio talas ‘poplave’. Sledeće što se dešava je da ‘trčite’ u WC na svakih 20 minuta. U jednom trenutku, zato, odlučili ste da se suzdržite. Da li je to zaista zaista dobra odluka?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

12:45

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog što ne možete da prestanete je što nakon prvog olakšanja do vašeg mozga stižu signali da ste postigli zadovoljenje, navodi urolog Džad Moul.

“Kako noć odmiče, vaš mozak vam u suštini govori ‘Ok, malo sam se olakšao, osećaj je bio dobar, definitivno bi to trebalo da učinim ponovo’”, kaže Moul.

Da biste stali na put ovome, vi ćete se najverovatnije do kraja večeri suzdržavati, što može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje vaše bešike, upozorava urolog.

“Najgori slučaj koji sam imao u karijeri bilo je kada sam radio u vojsci. Doveli su mladog vojnika u alkoholisanom stanju koji se u međuvremenu onesvestio. U njegovoj bešici nalazilo se oko 3 litra mokraće, usled čega se izuzetno proširila. Pacijent nakon toga nikada nije više nije mogao normalno da urinira, morao je da ubacuje kateter u penis četiri do šest puta dnevno”, navodi Moul.

To je ipak najgori scenario, ali dugotrajno suzdržavanje svakako škodi zdravlju bešike. Ukoliko često zadržavate mokraću na javnim mestima, na primer, moćete razviti neke dugoročne simptome poput čestog ili bolnog mokrenja.

Savet je, stoga, vrlo jednostavan – olakšajte se kad god možete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: