Grčka: Mere štednje povećale broj samoubistava

Mere štednje u Grčkoj dovele su do „značajnog, oštrog i stalnog“ porasta broja samoubistava, pokazala je 30-godišnja studija objavljena u stručnom časopisu British Medical Journal.

Zdravlje

Izvor: Independent

Ponedeljak, 06.07.2015.

10:22

Default images
Foto: Thinkstock

Studija koju su sproveli istraživači Univerziteta u Pensilvaniji pokazala je porast stope samoubistava od 35 odsto u junu 2011. – iste godine kada je vlada uvela stroge mere štednje, kako bi otplatila dugove. Broj je nastavio da raste i tokom 2012.

Tokom istraživanja koje je trajalo od 1. januara 1983. do 31. decembra 2012. istraživači su pratili stopu samoubistava i primetili da na nju značajno utiču faktori „štednje“ i „prosperiteta“.

„Otkrili smo da možda sama ekonomska politika, ali i njeno pominjanje u medijima i vladi povećavaju šanse za samoubistvo. Važan korak je da smislimo manje zloslutan način saopštavanja mera štednje, a možda i manje drastičnu ekonomsku politiku koja može da postigne slične ciljeve“, pišu istraživači.

Već je utvrđena povezanost između nezaposlenosti i samoubistva, a Tomas Hifantis, profesor psihijatrije sa Janjinskog univerziteta, rekao je da ova studija „bez sumnje potvrđuje tu vezu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: