Kako leto može da naškodi vašoj koži

Vreme je za sunčanje i plivanje, ali i za pravilnu negu kože jer ovih dana počinju da nas vrebaju mnoge opasnosti...

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 14.06.2015.

15:35

Default images
Evil Erin / Flickr.com

Tokom letnjih meseci, briga o najvećem organu ljudskog tela – koži – trebalo bi da bude vaša glavna misija kada je očuvanje zdravlja u pitanju.

OPEKOTINE OD SUNCA

Jednačina je jasna: nezaštićena koža + sunce = opekotine.

Koristite zaštitni faktor 30 s visokom UVA i UVB zaštitom svaki dan. Pre svakog dužeg izlaganja suncu, posetite doktora, kao vid preventive.

"Mnogo ljudi ne shvata da razni lekovi mogu povećati vašu fotosenzitivnost i izložiti vas još većem riziku", kaže Kliford Perlis dermatolog s Fox Chase Cancer Centra u Filadelfiji. Antibiotici i lekovi za pritisak su posebno skloni fotosenzitivnosti.

Zato pre svakog odlaska na more ili bazen, konsultujte doktora o promeni nekih medikamenata.

GLJIVIČNE INFEKCIJE

Na početku dobre vesti: sunce može smanjiti različite upale poput akni, psorijaze i

ekcema. Zapravo, lake terapije se upravo zasnivaju na UV zracima, koji mogu ojačati vaš

imunološki sistem i sprečiti zapaljenja kože.

Vrućina i visoka vlažnost izazivaju probleme tropskih bolesti i gljivičnih infekcija.

Određeni delovi tela, kao što su stopala, pazuh i genitalije, dugo zadržavaju toplotu i vlagu i plodno su tlo za gljivice. Najbolja zaštita su puderi protiv gljivica, koji će pomoći isušivanju tih delova tela.

SUVA KOŽA

Nakon izlaska iz vode, pravac pod tuš. Prvo telo operite vodom i sapunom, a zatim na kožu utrljajte losion za telo kako se ona ne bi brzo isušila.

MILARIJA (letnji osip)

Još poznata kao bolest crvenog lica, prepoznatljiva po bezbolnim ispupčenjima po porama na licu. Obično nastaju zbog vrućine, vlage i znojenja, a u većini slučajeva su potpuno benigni, ali mogu izazvati neprijatni svrab. Najbolji način da ih smanjite jeste da minimizujete znojenje. Držite svoje klime uključenima u letnjim danima i nosite laganu odeću da bi vlaga mogla da ispari.

UJEDI INSEKATA

Možete izazvati infekciju po koži češajući se posle ujeda insekta. Reakcija nastaje od toksina koji insekti ispuštaju. Namažite kožu malom dozom specijalizovane kreme ili kremama koje sadrže anestetik lidokain da biste smanjili upalu i bol.

Ako imate ozbiljnije simptome poput groznice, mučnine, poteškoća s disanjem ili otoka, obratite se lekaru jer verovatno imate alergijsku reakciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: