Menstruacija razbija koncentraciju?

Za vreme menstruacije žene imaju najviše poteškoća u zadacima koji zahtevaju veliku koncentraciju ili sposobnost multitaskinga, jer ih bol ometa u razmišljanju.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

13:41

Default images

Menstruacija nije neprijatna samo zbog bola, već i zbog ograničenja koje nosi sa sobom, tvrde naučnici sa britanskog Univerziteta Bet.

Oni su testirali mentalne sposobnosti žena u različitim zadacima računanja i multitaskinga i utvrdili kako žene za vreme menstruacije ostvaruju lošije rezultate nego u drugim danima ciklusa, piše Dejli mejl.

Bolovi u stomaku, u kombinaciji sa grčevima i bolom u kičmi su glavni krivci za sporiji rad mozga, jer ometaju koncentraciju, a bolne menstruacije ima više od 50 posto žena, tvrde naučnici.

Oni tvrde kako se psihološkim tehnikama mogu savladati takva ograničenja onih dana u mesecu, najprije odvlačenjem pažnje sa bola i olakšavanjem simptoma.

Lekari upozoravaju da nisu svi menstrualni bolovi isti, a ako su oni izrazito intenzivni i prate ih mučnine ili valunzi, mogući uzrok je endometrioza ili upala materice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: