Zdravlje

Ponedeljak, 10.03.2014.

16:23

Srbija: Od glaukoma boluje oko 100.000 ljudi

Procenjuje se da u Srbiji od glaukoma - povišenog očnog pritiska - boluje oko 100.000 ljudi, rekla je načelnica Odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS, prof. Paraskeva Hentova Senćanić, povodom Međunarodne nedelje borbe protiv glaukoma koja se obeležava ove sedmice.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ovaj zdravstveni problem ima oko 67 miliona ljudi i to je drugi uzrocnik slepila u svetu.

"Nemamo precizne statističke podatke koliko je obolelih od glaukoma u Srbiji, ali se pretpostavlja da ih ima oko 100.000. U fazi smo izrade registra", naglasila je Hentova Tanjugu.

Ona kaže da će tokom cele sedmice biti organizovano besplatno merenje očnog pritiska od 13 do 15 sati u Klinici za očne bolesti, a da će u utorak, sredu i petak u 14.30 sati u amfitetaru Klinike biti organizovano predavanje za pacijente.

Ova bolest je uglavnom podmukla, bez simptoma koje pacijent ne može da primeti i lekaru se javljaju kada dode do trajnog gubitka vida.

Zbog toga se, objašnjava ona, pacijentima savetuju redovni preglede kod oftalmologa. Faktori rizika za nastanak ove bolesti su starija životna dob, zatim genetika, ali i dijabetes i povišen krvni pritisak.

"Kada jednom dođe do oštecenja nervnih vlakana, gubitak vida je trajan, jer se nervna vlakna ne mogu regenerisati", ukazala je Hentova.

Foto: Image courtesy of patrisyu / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: