CG: Zašto je više dečaka nego devojčica?

To što se u Crnoj Gori rađa više dečaka nego devojčica ne može se medicinski objasniti, rečeno je danas na konferenciji za novinare u crnogorskom Ministarstvu zdravlja, povodom ranijih informacija o selektivnim abortusima u toj državi.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Ilija Despotoviæ, dopisnik agencije Beta

Petak, 13.12.2013.

16:10

Default images

Genetičar i predstavnik Crne Gore u Komitetu za bioetiku Saveta Evrope, doktorka Olivera Miljanović, kazala je da se odnos među polovima 100 novorođenih devojčica prema gotovo 110 dečaka, koji prati desetogodišnji, pa i dvadestogodišnji prosek, ne može objasniti medicinskom strukom i naukom, socijalno-kulturološkim i tehnološkim razlozima.

Najveći mogući polni disbalans u rađanju, po njenom objašnjenju, je do 106.

"Sve preko toga smatra se zloupotrebom savremenih dostignuća genetike u nemedicinske svrhe", rekla je Miljanovićeva..

Prema njenim rečima, u Crnoj Gori se o tome mora razgovarati, jer remećenje ravnoteže među polovima nije samo problem Ministarstva zdravlja, nego društvena pojava na kojoj svi treba zajedno da rade.
Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je rekao da su strogi zakoni i mere nadzora dali rezultate. On je podsetio na jedan novinski članak iz 2011, u kojem beogradski specijalista ginekologije i akušerstva Dušan Protić opominje da se njegovoj privatnoj ordinaciji obratilo dvadesettak parova iz Crne Gore, sa željom da plod bude muškog pola.

S tim u vezi Miljanovićeva je podsetila da zakoni zabranjuju prenatalno određivanje pola pre 12. sedmice, osim kad treba otkriti neku bolest.

Centar za medicinsku bioetiku, prema njenom objašnjenju, radi po principu poštovanja bioetike.

"Genetska istraživanja se isključivo koriste u medicinske svrhe kada se mora odrediti genetski status deteta, da bi se potvrdio rizik teške genetske bolesti, sve drugo je zloupotreba", kazala je Miljanovićeva.

Ona je navela podatak da se u Kliničkom centru Crne Gore godišnje uradi oko 550 prenatalnih dijagnostika i da u 10 do 15 slučajeva bude prekida trudnoće, jer se utvrdi da je reč o ozbiljnom genetičkom poremećaju.

Crna Gora je, prema relevantnim istraživanjima, među četiri države u svetu, sa najvećim poremećajem u odnosu novorođene muške i ženske dece, zbog čega je Savet Evrope od te države tražio da se izjasni da li je ta zabrinjavajuća statistika posledica uništavanja ženskih fetusa, preneli su ranije mediji.
Savet Evrope tražio je informaciju od Crne Gore o prenatalnom odabiru pola, jer su istraživanja populacionog fonda UN pokazala da se u nekim evropskim zemljama vrši prenatalna selekcija pola fetusa u korist muške populacije.

"Prema tom istraživanju, Crna Gora je, uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, zemlja sa najvećim disbalansom među decom muškog i ženskog pola", potvrdio je ranije pomoćnik crnogorskog ministra zdravlja Mensud Grbović.

Ministarstvo zdravlja je na prozivke Crne Gore o navodnom polnom debalansu novorođene dece odgovorilo merom nadzora svih zdravstvenih ustanova u zemlji koje se bave genetičkom dijagnostikom i lečenjem neplodnosti.

"To je desetak koraka koje smo mi preduzeli i koji su vrlo praktični i imaju za cilj da se stavi pod kontrolu prenatalni odabir pola i to pokazuju i brojevi. Ne kažemo da je bila zloupotreba, ne kažemo da je to u Crnoj Gori, ne kažemo da je to u nekoj zemlji van Crne Gore, samo govorimo o činjenici da se u Crnoj Gori rađa skoro 110 dečaka na 100 devojčica i to je uočeno", kazao je ranije pomoćnik ministra zdravlja Grobović.

"Nakon sprovedenih mera možemo zaključiti da nema aktivnosti koje su usmerene ka ranom odabiru pola. Da li se to može uraditi negde van Crne Gore - to je druga stvar", dodao je on.

Foto: storyvillegirl / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: