Lek sprečava prenos HIV-a dojenjem?

Istraživanje tokom koga su testirane dve preventivne terapije "lamivudin" i mešavina "lopinavir"-"ritonavir" koje bi mogle da ograniče prenošenje virusa HIV (side) sa majke na dete tokom dojenja dalo je ohrabrujuće rezultate.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2013.

15:10

Default images

Istraživanje je sprovela Francuska agencija za istraživanja SIDE i virusnih hepatitisa ANRS (Agence nationale de resherche sur le Sida et les hepatites virales) u četiri afričke zemlje (Južnoafrička republika, Burkina Faso, Uganda i Zambija), preneli su francuski mediji.

Istraživanje je sprovedeno na više od hiljadu novorođenčadi čije su majke bile seropozitivne.

Testirane su dve nove terapije: "lamivudin" sa jedne strane i mešavina "lopinavira" i "ritonavira" sa druge.

Preliminarni rezultati (istraživanje će biti završeno u aprilu) pokazuju stopu prenošenja od samo 1,1 odsto za 12 meseci, što je veoma ohrabrujuće, rekao je Filip Van de Per, glavni autor istraživanja.

Sa oko 8.000 smrtnih slučajeva dnevno u svetu, sida je najsmrtonosnija zarazna bolest, a dojenje majčinim mlekom drugi po učestalosti uzrok prenošenja virusa side sa majke na dete. Najnovije istraživanje, međutim, uliva nadu seropozitivnim ženama koje žele da daju najbolje svom detetu, bez opasnosti da će ga zaraziti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: