Potrebno više ulaganja u zdravstvo

Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Lekarske komore Srbije (LKS) ocenili su da je potrebno definisati jedinstven paket zdravstvenog osiguranja po stanovniku u Srbiji u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2011.

18:10

Default images

"Ne možemo da tražimo najskuplje aparate i lekove, a imamo izdvajanja za zdravstvo manja od 300 evra po stanovniku. Moramo naći način da porastu izdvajanja za zdravstvo i da se definiše osnovni paket zdravstvenih usluga u skladu sa mogućnostima", rekla je direktorka (LKS) Tatjana Radosavljević.

Ona je na konferenciji "Farmaceutska industrija i zdravstveni sistem Srbije" u Beogradu, ocenila da su propisi u oblasti zdravstva u Srbiji "na visokom nivou", ali je problem što se ne primenjuju u potpunosti.

Predstavnik Sektora za finansije RFZO-a Dragan Matić rekao je da je proces planiranja i raspodele sredstava u Fondu utvrđen zakonom o budžetu, odnosno "smernicama Ministarstva finansija, uz preporuke MMF".

"Imamo ogromna dugovanja u naplati doprinosa, za koja po zakonu ne smem da kažem kolika su, a nemamo nadležnost da ih naplatimo. Možemo samo da konstatujemo stanje", rekao je Matić. Prema njegovim rečima, RFZO ostvaruje značajne uštede kroz javne nabavke u kojima bira najpovoljnije dobavljače i proizvođače lekova, a potrošnja "svakog dinara Fonda" može se videti na sajtu rzzo.rs.

"Velike su potrebe osiguranika, a izdvajanja jako mala", naveo je Matić. Direktorka LKS je ocenila i da veliki gubici u zdravstvu nastaju i tako što pacijenti uzimaju lekove u apoteci, ali ih ne potroše i potom ih bace.

"U nekim apotekama farmaceuti sve više preuzimaju ulogu lekara i protivnik sam toga da se lekovi kupuju. Zna se šta je posao lekara, a šta farmaceuta. Lekove treba uzimati na recept koji propiše lekar", istakla je ona.

Predstavnici farmaceutskih kompanija su ocenili da se "preterano mistifikuje" odnos lekara i farmaceutskih kuća, i da lekari lekove propisuju pre svega po svom iskustvu odnosno da se ne opredeljuju prema proizvođaču leka.

Radosavljević je rekla da lekari moraju biti informisani o inovacijama, "ali nisam pobornik teze da postoje prevaziđeni lekovi. Ne mora se uvek slepo ići za onim što je novo. Postoje lekovi koje kao lekar preopisujem već 20 godina", rekla je direktorka LKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: