Stanković: Svi protiv korupcije

Problem korupcije u zdravstvu veoma je izražen i Ministarstvo zdravlja nema kapacitete da se samo bori protiv takvih problema već mu je neophodna pomoć drugih nadležnih organa, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

16:50

Default images

Stanković je na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu rekao da je Ministarstvu neophodna pomoć tužilaštva, pravosuđa, policije i drugih organa nadležnih za to, kao i da je od pravosudnih organa zatražio da načine i dostave spisak procesa koji se vode u vezi sa slučajevima zloupotreba u zdravstvu.

On je kazao da je u slučajevima nabavke vakcina protiv novog gripa sva dokumentacija dostavljena nadležnim organima i da Ministarstvo zdravlja ne želi da utiče na organe pravosuđa.

Takođe je podsetio da su predstavnici UBPOK-a bili u Ministarstvu 2009, 2010, kao i 2011. godine kada je on već bio imenovan za ministra zdravlja, ali da tada nije bio obavesten o saslušanju pojedinih predstavnika tog ministarstva.

Govoreći o drugim slučajevima u kojima postoje sumnje na zloupotrebe, Stanković je kazao da je poslata inspekcija Ministrastva zdravlja u Zdravstveni centar Kraljevo povodom rekonstrukcije, kao i da se ispituju i drugi problemi poput onog u KBC Bežanijska kosa gde, kako je rekao, skener nije radio mesecima.

Govoreći o sredstvima za rekonstrukciju kliničkih centara ministar zdravlja je kazao da se od ukupne svote od 150 miliona evra, 145 miliona nalazi u Evropskoj investicionoj banci (EIB) u Luksemburgu i da ta sredstva nisu podignuta.

On se osvrnuo i na kritike predstavnika Udruženja "Doktori protiv korupcije" koji su naveli da je nedopustivo što je bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević sada "nagrađen" time što je postavljen na mesto direktora Instituta za gastroenterologiju i hepatologiju KCS.

Stanković je kazao da ministar zdravlja nije učestovao u toj odluci i da prema njegovim saznjanjima za to ne mora da bude raspisan konkurs jer direktore klinika postavlja uprava Kliničkog centra.

Takođe je ukazao da nema vremena za radikalne reforme u oblasti zdravstva jer se bliži kraj mandata i slede izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: