Zdravlje

Četvrtak, 17.06.2010.

13:25

Muška pilula sve bliže

Kada kažemo antibebi pilula pomislimo na pilule za kontracepciju za žene. Međutim, posle pola veka počelo je da se radi na kontracepciji ove vrste za muškarce i u toku su klinička ispitivanja ovih lekova.

Izvor: B92

Default images

Ovakva istraživanja podstakla je Svetska zdravstvena organizacija, koja smatra da ženska pilula nije dovoljna zaštita od začeća. Zato je u centru pažnje naučnika za humanu reprodukciju na Evropskom kongresu o kontracepciji u Hagu bila hormonska kontracepcija za muškarce. Iako mnogi sumnjaju da je ovo pomodni hit, naučnici koji se bave humanom reprodukcijom se ne bi složili sa time.

U toku je treća faza kliničkih ispitivanja muške pilule. Ispituje se više oblika hormonske kontracepcije za muškarce u 11 svetskih centara.

Lek koji sadrži muški hormon testosteron i ženski hormon progesteron daje se injekcijom ili u obliku pilule svake četiri nedelje. Može da bude i kao tanki potkožni implantat u obliku štapića koji pružaju višemesečnu zaštitu od začeća. Mozak kad oseti ove hormone, smanjuje nivo ostalih hormona što onda sprečava proizvodnju sperme.

I kod hormonske kontracepcije za muškarce princip je isti kao kod terapija za žene. Unošenjem i ženskih i muških hormona dolazi do zabune u organizmu, što je osnovni cilj naučnika. Unoseći polne hormone u organizam, oni narušavaju proizvodnu hormona hipofize, FSH i LH koji upravljaju polnim žlezdama. Ovim, u stvari, utiču na sporiji rast polnih ćelija, čime se umanjuje plodni potencijal. Tačnije, smanjuje se proizvodnja testosterona u testisima i zaustavlja spermatogeneza, rast i razvoj spermatozoida.

Specijalisti humane reprodukcije ovakvu metodu kontracepcije smatraju uspešnom ako se smanji broj spermatozoida u mililitru semene tečnosti na manje od milion, a normalno je više od 20 miliona po mililitru tečnosti. Dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju visok učinak hormonske kontracepcije.

Naučnici se brinu zbog mogućeg negativnog dejstva visokih doza testosterona na sastav krvnih sudova i na nekontrolisan ili zloćudan rast prostate. Za sada nije bilo ozbiljnijih nuspojava osim povremenih promena raspoloženja, pojave akni i naleta vrućine kod nekih muškaraca.

U toku su i istraživanja na eksperimentalnim životinjskim modelima čiji temelj nisu hormoni, već razni preparati kojima se deluje na testise kako bi se suzbila pokretljivost spermatozoida, sprečilo njihovo sazrevanje i funkcija, te onemogućila penetracija u jajnu ćeliju. Ovim se postiže zaustavljanje spermatogeneze.

Vest o muškoj kontracepciji sa oduševljenjem će dočekati žene koje strahuju da im dugogodišnje korišćenje tableta povećava mogućnost oboljevanja od raka dojke ili stvaranje krvnih ugrušaka. A, iako muškarci zaziru od hormonske kontracepcije, prema novim istraživanjima čak bi trećina muškaraca pristala da koristi „mušku pilulu“.

Kontracepcija duže deluje kod muškaraca

Filozofija kontracepcije kod muškaraca zasniva se na tome da muškarac stalno proizvodi polne ćelije za razliku od žene koja je plodna samo nekoliko dana mesečno. Samo je jedna ćelija žene spremna za oplodnju, a muškarac ih ima na milione. Teškoća je samo u tome što se muškarčev plodni potencijal nakon primene kontracepcije ne obnavlja tako brzo kao ženin nakon prekida uzimanja pilule, što muškarce najviše i zabrinjava.

Izvor: S. Vasić, Blic.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: