Elektronske cigarete podstiču srednjoškolce na pušenje?

Elektronske cigarete privlače mlade ljude koji obično ne bi posezali za regularnim cigaretama, tvrdi nova studija, zbog čega je broj mladih značajno više izložen visoko zavisnom nikotinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

19:38

Default images

Foto: Chris F/Flickr.com

Istraživanje je sprovedeno nad 1.941 srednjoškolcem sa Havaja o njihovim pušačkim navikama kao i o rizicima na osnovu faktora kao što je prevalenca pušenja među vršnjacima i podrška roditelja...

U studiji koju je objavio žurnal "Pediatrics", pronađeno je da 17% srednjoškolaca puši samo elektronske cigarete, 12% i elektronske i regularne, 3% konzumira samo regularna i 68% srednjoškolaca ne puši.

Oni koji su pušili regularne ili regularne i elektronske su bili pod najvišim rizikom da im to postane ozbiljna navika.

Korisnici isključivo elektronske cigarete su bili pod nešto manjim rizikom nego prve dve grupe ali je sugerisano da ove cigarete privlače mlade ljude koji nisu inače zainteresovani za pušenje.

Elektronske cigarete i dvostruki pušači više veruju da su elektronske zdravije od običnih.

Problem sa elektronskim cigaretama jeste što nema još uvek dovoljno istraživanja i definitivnih zaključaka koji bi pokazali rizike ili dobre strane.

Neki eksperti veruju da elektronske cigarete imaju manje nezdravih komponenti od tradicionalnih i da su bolja opcija.

One su navedene kao i opcija za prestanak pušenja.

Drugi veruju da se elektronske cigarete samo još jedna opcija za nikotinsku zavisnost i da su zato neprihvatljive, piše Time.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: