Rak pluća: Individualna terapija i nove metode

U savremenom svetu, maligni tumori predstavljaju drugi uzrok smrtnosti, a njihova učestalost svakodnevno raste. U Srbiji, od raznih vrsta karcinoma oboli godišnje blizu 32.000 ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

16:22

Default images

Foto: Hey Paul Studios/Flickr.com

Svake godine 6.400 ljudi u našoj zemlji oboli od raka pluća, najčešćeg oblika kancera među muškarcima i trećeg najzastupljenijeg među ženama. Kancer pluća ima veoma lošu prognozu, pa je svaki pomak važan. Hemioterapija je u karcinomu pluća dostigla svoj limit i poslednjih desetak godina nema novih lekova s povećanom efikasnošću niti kombinacija lekova.

Konvencionalna hemioterapija ima svoje nezanemarljive toksičnosti, od kojih se neke savremenim metodama suportivne terapije mogu suzbiti.

Poslednjih decenija poznavanje karcinoma se promenilo, od pojednostavljene slike o “uniformisanoj” bolesti ka složenoj grupi bolesti različitog porekla, različitih genetskih karakteristika i različitoj kliničkoj slici. Zbog toga danas govorimo o personalizovanoj medicini baziranoj na specifičnim karakteristikama oboljenja.

Cilj moderne terapije u onkologiji je da se maligni tumor iz akutne bolesti prevede u dugogodišnju hroničnu bolest koja omogućava u najvećoj meri normalan život, zaključeno je danas na skupu s predstavnicima medija u Beogradu.

Prema rečima dr Davorina Radosavljevića, direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, na prvu liniju terapije pacijenti reaguju tokom određenog vremena. Nakon toga, dolazi do zasićenosti organizma, tumor postaje otporan na lečenje i bolest počinje ponovo da se širi.

U tom trenutku, nužno je pacijentu pružiti lekove iz druge linije terapije. Za citotoksičnu hemioterapiju u Srbiji postoje bar dve linije hemioterapije, što se ne može reći za personalizovanu terapiju, gde postoji ograničena dostupnost ovog lečenja u drugoj liniji (za vrlo usku populaciju pacijenata). Upravo stoga, lekari se zalažu za to da se pacijentima pruže šire mogućnosti lečenja ove maligne bolesti.

Kako bi uvođenje personalizovane terapije imalo pun efekat, neophodno je da pacijent obavi specifične testove, jer se ovim putem otkriva postojanje određene vrste molekularne anomalije. Samo oni pacijenti čiji tumori imaju određenu molekularnu karakteristiku mogu da budu kandidati za primenu određene terapije.

Testiranje na postojanje genetskih mutacija u tumorima predstavlja novu šansu za obolele od malignih bolesti. Ulaganjem u dostupnost odgovarajućih testova biće omogućeno utvrditi najbolju terapiju za svakog pacijenta, a na ovaj način će lekari moći da bolje procene moguću korist u odnosu na rizik.

Značajno je i da se ovi lekovi daju samo pacijentima za koje se unapred zna da postoji velika verovatnoća pozitivnog odgovora na lečenje. Time, personalizovana terapija omogućava optimizaciju odnosa troškova i koristi u vezi sa lečenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: