Svima je potrebna popodnevna dremka

Kratke dremke poboljšavaju pamćenje i podstiču vaše veštine rešavanja problema. Da li to znači da treba redovno da ih praktikujemo?

Izvor: Guardian

Nedelja, 20.07.2014.

17:19

Default images

Foto: Robert S. Donovan / Flickr.com

Više od 85 odsto sisara spava u kratkim periodima tokom dana, a tu naviku među ljudima uglavnom imaju deca i starije osobe.

Međutim, istraživanje objavljeno prošlog meseca u žurnalu „Frontiers in Systems Neuroscience“ pokazalo je da adolescenti koji u pauzi između školskih časova dremaju 50 minuta pokazuju bolje rezultate.

Učenici su u istraživanju dobijali maske za spavanje i zamračenu i tihu spavaonicu u školi.

Naučnici kažu da se time pojačava sposobnost učenja.

Studije na odraslima pokazale su da čak i dremke od po šest minuta (ne računajući period od pet minuta potreban za uspavljivanje), poboljšavaju pamćenje i ljude čine efikasnijim u rešavanju problema.

Ipak, većina ljudi (80 odsto) uspeva tek jednom nedeljno da drema u poslepodnevnim satima. Najbolje vreme za dremku je između 14 i 15 časova, jer posle tog vremena možemo da se po buđenju osećamo dezorijentisano i bunovno, ali i da poremetimo noćni san.

Dremke nisu dokaz nečije lenjosti ili loših navika vezanih za spavanje. One su vaš put ka boljem raspoloženju, efikasnijem obavljanju dnevnih zadataka i uopšte zdravijem životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: