Kako se zaštititi od stomačnog virusa?

Pedijatrija: Uprkos vakcini protiv stomačnog gripa broj obolelih se ne smanjuje. Norovirus, uzročnik stomačne infekcije kod dece, izolovan je i kod nas.

Izvor: B92

Nedelja, 06.07.2014.

14:23

Default images

Foto: Nick Nguyen/Flickr.com

Iza simptoma gastroenteritisa kod dece najčešće stoji rotavirus. Ali, vakcinacija protiv ovog virusa u nekim delovima sveta, otkrila je nelogičnost - broj slučajeva gastroenteritisa kod dece nije se smanjio, naprotiv.

Tako je otkriven novi uzročnik „stomačnog gripa“, norovirus, koji je izolovan i kod nas. Norovirus daje intezivne i nagle simptome: povraćanje, učestale stolice, povišenu temperaturu.

- Najnoviji radovi i epidemiološke studije iz prošle godine govore da je glavni uzročnik gastroenteritisa kod osoba svih starosnih grupa, a posebno kod dece mlađe od pet godina, norovirus - potvrđuje docent dr sc. med. Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog.

- U SAD na primer, norovirus je uzročnik svakog petog slučaja dece sa gastroenetritisom, dok je rotavirus izolovan samo kod 12 odsto slučajeva.

Studije su pokazale da je najčešći soj norovirusa GII.4, i obično se izoluje kod dece uzrasta od šest do osamnaest meseca života. Smatra se da je ovaj soj norovirusa odgovoran za najveći broj gastroenteritisa širom sveta.

Kako kaže sagovornica „Novosti“, rotavirus kao uzročnik gastroenteritisa širom sveta je eliminisan vakcinacijom, a sada se razmišlja da se slično uradi i sa norovirusom.

Iako je gastroenteritis izazvan norovirusom suštinski sličan kao i kada postoji drugi uzročnik, pedijatre je zapanjila njegova učestalost poslednjih godina. Zato su u toku klinička ispitivanja vakcine protiv norovirusa, i to dve vrste, za intramuskularnu primenu i kao nazalni sprej.

Jednom preležana infekcija ne ostavlja trajni imunitet, s obzirom na to da postoji više sojeva virusa, tako da je moguće bilo kada oboleti od infekcije norovirusom. Njegovo prisustvo se kod dece sa simptomima otkriva ispitivanjem virusa iz stolice „pi-si-ar“(PCR) metodom.

- Primećeno je da se posle uvođenja obavezne vakcine za rotavirus smanjio broj dece obolele od gastroenteritisa, kao i komplikacije bolesti poput dehidratacije (otežano disanje, smanjena elastičnost kože i prokrvljenost organa) ili teže, kao što je hemolitičko-uremički sindrom - kaže dr Raketić. - Ali, postavlja se pitanje potrebe za vakcinom za bolest koja se leči simptomatski, i uz dobru terapiju prolazi za nekoliko dana. Očigledno da smanjenje jednog uzročnika ne vodi nužno ukupnom smanjenju bolesti, pa je to slučaj i sa gastroenteritisom kod dece.

Dr Raketić naglašava da je za sprečavanje ove bolesti, bez obzira na uzrok, najvažnija prevencija pranjem ruku sapunom, najmanje 15 sekundi. Treba izbegavati kontakt sa bolesnom decom i potencijalno kontaminiranim predmetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: