Devetogodišnja devojčica preminula od ebole: Još nema efikasnog leka protiv ove bolesti

Devojčica od devet godina umrla je u Ugandi nakon što je doputovala iz Konga.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.08.2019.

12:27

Devetogodišnja devojčica preminula od ebole: Još nema efikasnog leka protiv ove bolesti
Foto: Depositphotos/motortion

"Preminula je jutros u 8 sati", saopštio je doktor Jusuf Baseka.

Detetu je dijagnoza postavljena nakon što je pokazala simptome prilikom prelaska granice. Bila je stavljena u izolaciju i premeštena u posebnu jedinicu za tretiranje ebole. Tim stručnjaka brzo je reagovao, a imao je i podršku Ministarstva zdravlja.

Početkom meseca, vlasti Ugande počele su sa novim eksperimentima koji se tiču vakcine protiv ebole koja bi mogla da se koristi i u susednoj državi Kongo, gde je od ebole umrlo više od 1.900 ljudi. Očekuje se da istraživanje traje 2 godine.

Trenutno ne postoji lek da se spreči ebola, a lekovi su u fazi provere. Uganda je imala probleme sa ebolom, ali ne tolikih razmera kao njeni susedi. U pitanju je druga najveća zaraza od kako je bila proglašena od 2013. do 2016. u Zapadnoj Africi kada je umrlo više od 11.300 pacijenata od 29.000, koliko ih je bilo zaraženo, piše News24.com.

Uganda je proglasila da ne postoji opasnost od ebole u ovoj državi, ali su od juna registrovana tri nova slučaja, a u pitanju su bili ljudi koji su bili u poseti državi Kongo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: