Suportivna terapija u onkologiji

Svaki pacijent oboleo od raka morao bi, pored agresivne terapije kojom se leči teška bolest, da dobija i lekove kojima se ublažavaju štetne posledice terapije protiv raka. U Srbiji je davanje ove suportivne terapije ograničeno na mali broj ustanova, iako svake godine oboli novih 35 000 ljudi.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2013.

19:04

Default images

Neželjene posledice lečenja raka citostaticima i zračnom terapijom su brojne, od mučnine, povraćanja, iscrpljenosti, otvaranja ranica u ustima koje pacijenta onemogućavaju da normalno uzima hranu. A postoje lekovi da se to spreči.

"Neželjeno dejstvo koga se pacijenti plaše su oštećenja krvne slike, na prvom mestu belih krvnih zrnaca koja kada se oštete, kada se smanje pod dejstvom terapije mogu da ugroze pacijenta i da predstavljaju jednu vecu opasnost od infekcije. Tu takodje imamo lekove kojima možemo da sprečimo pad, duboki pad belih krvnih zrnaca i moguću infekciju" kaže Snežana Bošnjak, medikalni onkolog IORS

Čak i najnovije generacije lekova za borbu protiv raka imaju brojna neželjena dejstva, kao što su oštećenja kože, noktiju, jake dijareje. Zato je potrebno da svaki bolesnik prima i lekove koji će ublažiti neželjena dejstva i omogućiti mu da bezbolnije i sa što manje posledica izdrži proces lečenja.

"Pre početka hemoterapije plašio sam se mogućih posledica kao što su mučnina, te razne tegobe, ali dobio sam adekvatne lekove koji su to sve sprečili i doprineli tome da se ja osećam dobro, mislim da sam veoma dobro podneo hemioterapiju" objašnjava jedan pacijent.

Savremena onkologija nalaže ne samo borbu protiv tumora već i očuvanje kvaliteta života bolesnika.

"Komponente suportivne terapije i palijativne nege u SAD-u se primenjuju još od 70-tih godina prošlog veka. Neželjena dejstva citostatika moraju da se spreče i leče, kako bi celokupno lečenje bilo bezbednije i uspešnije. Osnovni cilj je sprečavanje patnje bolesnika, a imamo i zvanične dokaze da takav pristup produžava i period preživljavanja bolesnika" misli Jamie Von Roenn, Čikago, medikalni onkolog i specijalista palijativne medicine

U Srbiji su urađeni vodiči za primenu suportivne terapije i standardi lečenja se moraju podić.

U Srbiji još uvek nije organizovana ni služba palijativnog zbrinjavanja koje je neophodna svim teškim bolesnicima, ali i njihovim porodicama kao stručna podrška. U 2013. moralo bi se raditi na tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: