Gljivična oboljenja vole vlagu

Gljivična oboljenja najčešće se javljaju na stopalima, preponama, a često i na kosmatom delu glave, kod osoba koje su usmerene jedna na drugu, a prenose se direktnim kontaktom, ali i indirektno preko kupatila, bazena, četki, češlja, kape, obuće...

Izvor: novosti.rs Izvor:
Podeli

PREVENTIVA Infekcija gljivicama može da se spreči poštovanjem određenih pravila ponašanja. To znači da ne idete bosonogi na bazen i u javna kupatila, da ne koristite tuđu obuću, ne nosite gumenu obuću, ali i da ne razmenjujete sportske gaćice, ne dodirujete pse i mačke lutalice i ne uspostavljate kontakt sa potencijalno zaraženim osobama. Takođe, vodite računa o tome da se što manje znoje prepone, pazuh i stopala, da redovno održavate njihovu higijenu i da u odeći bude što manje sintetike.

Gljivične infekcije koje obožavaju toplotu, vlažna i oznojena tela, mogu da predstavljaju zaista ozbiljan problem, kod pojedinih osoba ova dosadna oboljenja javljaju se i zbog bolesti krvnih sudova nogu, ali i loše lične higijene.

Najčešće se javljaju na stopalima, preponama, a često i na kosmatom delu glave, kod osoba koje su usmerene jedna na drugu na malom prostoru. Obično se to dešava u vrtićima, internatima i među sportistima.

Osim dlake i kože, gljivična oboljenja mogu da napadnu i nokte.

Veoma su zarazna i prenose se direktnim kontaktom, ali i indirektno preko kupatila, bazena, četki, češlja, kape, jastuka, obuće, odeće, čarapa...

A koliko će gljivična infekcija biti uočljiva, zavisi od vrste uzročnika, lokalizacije, kao i životne dobi obolelog.

Ukoliko se radi o uzročniku koji istovremeno napada i životinje, reakcija će biti burnija, a oboljenje uočljivije. Ako je reč o uzročniku koji napada samo čoveka, promene će biti manje vidljive.

Može da se desi da simptomi i izostanu, da zaražena osoba ne zna da ima gljivično oboljenje pa zarazu nesvesno dalje širi, jer se ne leči.

Za gljivice je karakteristično da mogu biti podmukle, odnosno da im vreme inkubacije traje i više meseci dok se bolest ne ispolji. U tom periodu nemoguće je dokazati njihovo prisustvo, iako su one tu. U otpadnim, orožalim delovima kože, gljivica može da preživi veoma dugo.

A na drvenim rešetkama u kupatilu, čak i više godina. Na vunenim čarapama, primera radi, gljivica može da preživi i više pranja, zbog čega je moguće širenje infekcije unutar porodice.

Gljivična oboljenja uglavnom se leče lokalno, nanošenjem određenih tečnosti, krema ili masti, a ponekad se primenjuju i oralni lekovi. Lečenje traje dugo, i po više meseci, zbog čega su potrebni izuzetno strpljenje i upornost.

Foto: freedigitalphotos.net

Prati B92 na Viberu

Bolesti

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34
strana 1 od 58 idi na stranu