Želim da budem balerina!

San skoro svake devojčice je da postane balerina – blistava plesačica u belom. Da bi to ostvarila, potrebno je mnogo volje, istrajnosti i vežbanja u sali s ogledalima.

Tekst: Vesna Bantić

Izvor: Magazin CICA

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2010.

20:02

Default images

Da bi devojčica postala balerina, potrebno je da ima puno ljubavi i sklonosti ka igri i plesu. Ukoliko poseduje gracioznost i osećaj za ritam i muziku, sledeći korak je upis u školu baleta, koja osposobljava učenike za aktivno bavljenje umetničkom igrom u oblasti klasičnog baleta. Najbolji uzrast za upis u školu baleta je po završetku četvrtog razreda osnovne škole, s deset godina, kada devojčica postane psihofizički spremna za balet.

Kako se upisati u školu baleta?

Baletska škola „Lujo Davičo“ je jedinstvena umetnička škola, za osnovno i srednje igračko obrazovanje. Školovanje obuhvata osnovnu baletsku školu, koja traje četiri godine (uzrast od 9 do 14 godina) i srednju baletsku školu, (četiri godine) koju pohađaju učenici kojima je igra profesionalno opredeljenje. Osnovna baletska škola ima pripremne razrede – mlađa pripremna grupa obuhvata decu uzrasta od 5 do 7 godina, a starija pripremna grupa od 7 do 9 godina. Za upis u osnovnu baletsku školu na odsek klasičan balet i savremena igra, polaže se prijemni ispit, bez obzira na to da li su deca završila pripremni razred.

– Provera obuhvata i psihičke sposobnosti, kao što su: koncentrisanost, posvećenost, upornost i istrajnost, jer za bavljenje baletom neophodna dobra kondicija, a za uspeh je potrebno mnogo truda, rada, požrtvovanosti i ljubavi – ističe Rosa Milić, profesorka baleta u školi „Lujo Davičo“.

Pored klasičnog baleta, kao glavnog predmeta i gimnastike, uči se solfeđo i istorija baletske igre. Nakon četiri godine osnovne škole, upisuje se srednja baletska škola.

Šta je potrebno od opreme?

Od opreme, potrebni su trikoi u raznim bojama, u zavisnosti od razreda i dogovora s nastavnikom. U prvom razredu nose se beli trikoi, u drugom roze, u trećem teget, a u četvrtom crni. U početku, vežba se u mekanim patikama, a kasnije u tvrdim. Devojčice kupuju patikice i trikoe, kao i raskošne haljine za balet, u kojima nastupaju na sceni, na raznim takmičenjima, festivalima i predstavama.

Gde kupiti baletske haljine?

Baletske kostime, haljine, trikoe, suknjice od tila (hitoni i baletske pačke) i džez pantalone za moderan i klasičan balet, možete kupiti u „Ateljeu Gagi“. Ova porodična firma u Cetinjskoj ulici se već dve decenije uspešno bavi kreiranjem, proizvodnjom i izradom opreme za balet i ritmiku. Radnja je bogato opremljena raznovrsnim i kvalitetnim asortimanom i prateći ozbiljne svetske brendove, kreira unikatnu robu, ručne izrade, uz lični pečat. Raskošne haljinice su oaza lepote za devojčice, male balerine i njihov podsticaj i najlepša motivacija za bavljenje baletom. Ukrašene su perlicama, šljokicama i ružicama. Napravljene su od likre – sjajne, plišane, rastegljive i kvalitetne, u nežnim, pastelnim i različitim bojama: belim, roze, žutim, ljubičastim i crvenim. Najtraženije su roze haljinice, posebno od strane najmlađih devojčica.

Balet je plesna tehnika, sastoji se od stilizovanih pokreta i stavova, koji su razvijeni tokom vekova i čini ih spoj snage i suptilnosti. Balet može biti grupni ili solo.

Trikoi i baletske haljine prilagođene su devojčicama svih uzrasta i ispunjavaju zahteve baletskih škola – kaže Jelena Lukić iz „Ateljea Gagi“.

Novi broj magazina Cica donosi:

Biber, lekoviti začin

Trikovi za mršaviji izgled

Ljubavni horoskop za 2010.

Novogodišnja trpeza

Saznajte kako da izlečite mamurluk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: